Blijdschap bij de studenten, die eerder in Delft op Zondag over hun vinding vertelden, maar er maandag ook prijzen mee wonnen.
Blijdschap bij de studenten, die eerder in Delft op Zondag over hun vinding vertelden, maar er maandag ook prijzen mee wonnen. Foto:

Studenten TU Delft vallen volop in de prijzen met hun bio-lenzen

DELFT - Studenten van de TU Delft zijn afgelopen maandag in de prijzen gevallen bij de International Genetically Engineered Machine (iGEM) wedstrijd in Boston. Met hun project 'Opticoli', bacteriecellen die zelfstandig een bio-lens produceren, wonnen zij een gouden medaille. Verder wonnen ze nog drie extra prijzen: voor beste nieuwe applicatie, beste model en het meest innovatieve DNA fragment. In deze categorieën versloegen ze driehonderd andere teams van over de hele wereld. "Ruim een half jaar hard werken in het lab heeft zich uitbetaald. Heel gaaf dat ons unieke onderzoek naar biologische lenzen op internationaal vlak wordt erkend en gewaardeerd!", aldus Esengül Yildirim, een van de begeleiders.

Cellen met functie
Na een maandenlange voorbereiding nam het TU Delft team het op tegen 300 internationale teams uit de hele wereld in Boston. iGEM is een wedstrijd om maatschappelijke problemen op te lossen met behulp van synthetische biologie: het bewerken van micro-organismen. Op deze manier kun je onder meer bacteriecellen een speciale functie geven. De uitdaging voor het TU Delft iGEM team was om de bacteriecellen zelfstandig een lens te laten produceren.

iGEM
Van 28 tot 31 oktober heeft het iGEM team gestreden tegen honderden internationale teams. De jury baseert zijn beoordeling op basis van de presentatie en poster tijdens de wedstrijd en ook op de website die ze gemaakt hebben. Niet alleen kun je de hoofdprijs voor het beste team winnen, er zijn ook allerlei andere prijzen te winnen. Elk team geeft zich op voor een bepaalde specialisatie, dit varieert van eten tot kunst. Het Delftse team was ingedeeld bij specialisatie 'nieuwe toepassing'. Hierdoor werd het iGEM team uitgedaagd om, naast het ontwikkelen van bacteriecellen die lenzen produceren, zich te verdiepen in de verbetering van zonnecellen, microscopie en camera toepassingen van dit project. Deze uitdaging hebben ze goed aangepakt, want hiermee hebben ze gewonnen. Daarnaast kun je op alle subonderdelen van de wedstrijd ook prijzen winnen, zoals de beste website, het beste model, het beste hardware onderdeel etc. In deze categorie prijzen won het Delftse team de prijs voor het beste model en het beste gekarakteriseerde onderdeel.

Goedkope lenzen
Om de bio-lens te realiseren, hebben de studenten van de TU Delft het DNA van bacteriecellen bewerkt zodat deze nieuwe proteïnen gaat aanmaken. De proteïne, zoals een zeespons die ook produceert, wordt gebruikt om een glaslaagje te maken. De combinatie van proteïnen in de bacteriecellen zorgen ervoor dat de bacteriecel een laagje glas om zichzelf heen maakt. Zo vormt de bacteriecel met dit stukje glas de biologische lens.

Zonnepanelen
De biolenzen zijn veel goedkoper en milieuvriendelijker dan industriële microlenzen. Hierdoor is het interessant om deze te gaan gebruiken voor zonnecellen. Het is al aangetoond dat microlenzen de efficiëntie van zonnecellen aanzienlijk verhogen, maar het is nu ook betaalbaar het idee met deze goedkope biolenzen in de praktijk te brengen.