Jongerenadviseur Rianne Kleijn van JIP Delft.
Jongerenadviseur Rianne Kleijn van JIP Delft. Foto:

JIP helpt met
info en advies

Ook jongeren kampen met verslavingen. Dus krijgen ook de medewerkers van het Jongeren Informatie Punt (JIP) Delft met deze groep te maken.

Hier worden jongeren van 12 tot 25 jaar geadviseerd. "De meeste vragen die aan het JIP gesteld worden door jongeren gaan over wonen, werken, geld, seksualiteit en hulp", vertelt jongerenadviseur Rianne Kleijn van JIP Delft. "Het komt voor dat verslaving een rol speelt in de problemen die jongeren hebben. Als ze vragen over verslavingen hebben, gaat het vooral over alcohol, drugs of gamen. Door de berichten in de media over 'levensgevaarlijke' XTC pillen, krijgen we steeds meer vragen van jongeren over het testen van drugs. Met drugs loop je altijd gezondheidsrisico's. Maar als je ervoor kiest om toch drugs te gebruiken, zorg dan dat je er zeker van bent wat én hoeveel ervan in jouw pillen, poeders of vloeistoffen zitten. Dit kan gratis en anoniem bij de Testservice."
Volgens Rianne Kleijn vinden jongeren het vaak moeilijk over hun verslaving te praten. "Veelal geeft de omgeving signalen dat de jongere verslaafd is, maar dat hij of zij het nog niet als verslaving ziet. Hoe wij helpen? Door de vragen van jongeren te beantwoorden. We geven meer informatie en advies over bijvoorbeeld middelengebruik en/of verwijzen door naar de verslavingszorg. Denk je dat je een verslavingsprobleem hebt, kijk dan voor meer informatie op www.jipdelft.nl. Wie hulp nodig heeft, kan het beste kijken op www.brijderjeugd.nl."