Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Diny Tubbing

Diny Tubbing (54) houdt zich als stadsecoloog bezig met planten en dieren in de stad en met het evenwicht tussen alles wat in Delft en omgeving groeit, bloeit en leeft.

1. Waarom wilde je aan de Oude Delft worden gefotografeerd?
"Veel mensen denken dat de stad en natuur niet samengaan, maar we zien hier meerkoeten, groeiende muurplanten aan de kade en er zitten in het water tal van waterdieren. Daarvan kan ik genieten."

2. Wat houdt het werk van een stadsecoloog in?
"In de ecologie gaat het om de samenhang tussen mens, natuur en omgeving. In mijn werk ligt de nadruk op natuur, maar probeer ik die drie aspecten te integreren en tot een goed evenwicht te brengen. Niet alleen met groenbeleid maar ook door advisering in projecten, beheer en communicatie "

3. Daarmee is niet altijd iedereen blij...
"Dat is zeker waar als de aanwezigheid van beschermde soorten tot vertraging leidt. Maar aan de andere kant genieten ook veel mensen van een toename van vogels, vlinders en andere soorten als gevolg van projecten die worden uitgevoerd, juist om de biodiversiteit in de stad te vergroten. Belangrijk is om bewoners en andere partijen hierbij te betrekken

4. Sinds wanneer heeft Delft een stadsecoloog?
"Ik ben de eerste stadsecoloog en doe dit sinds 2000. De gemeente vond het belangrijk om meer aandacht aan de natuur in de stad te besteden en benaderde me, nadat ik een tentoonstelling over Delfts zustersteden had ingericht, voor de functie van stadsecoloog."

5. Hoe is je interesse in de natuur ontstaan?
"Ik groeide op in Nootdorp en was van jongs af aan al bezig met het vangen van kikkervisjes en stekelbaarzen. Thuis hadden we geen televisie, maar toen ik bij mijn opa en oma The Beagle van Charles Darwin zag, wist ik dat dit mijn richting werd."

6. Wat heb je daarna gedaan?
"Ik ben biologie gaan studeren in Leiden en bij het RIVM gepromoveerd naar effecten van stoffen op organismen in de grote rivieren in Nederland en later ook in Europees verband. Toen ik door de gemeente Delft werd gevraagd om stadsecoloog te worden, heb ik geen moment getwijfeld."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik naast het leggen van verbindingen tussen mensen ook de nadruk willen leggen op de relatie tussen mens en natuur. Daarom zou ik burgers de tip geven om ook de eigen omgeving te vergroenen, ook voor de toekomst."

8. Wat maakt Delft op ecologisch gebied bijzonder?
"Delft laat zich, zoals meer steden met grachten, onder meer kenmerken door muurbeplanting. Daarnaast zie je ook diersoorten als vleermuizen en de gierzwaluw. Ten slotte zie je, vooral nu in het Spoorzonegebied, de kracht van de natuur. Sommige begroeiing kwam hier vanuit het niets op."

9. Wat is het mooiste aan Delft?
"Dat vind ik heel lastig om te zeggen. Er zijn zoveel mooie plekken om van de planten en dieren te genieten. Van bijzondere soorten tot de spontane ontwikkeling van planten in de Spoorzone. Waar ik misschien het meest van geniet is het geluid van vleermuizen. Als ik die aan het monitoren ben, is dat zo intens. Prachtig!"

10. Heb je tips voor Delftenaren?
"Zeker. Kijk om je heen, geniet van de natuur, en werk samen aan het versterken van de planten en dieren en een klimaatbestendige stad. Dit kan door je eigen tuin, buurt of wijk actief te vergroenen door bijvoorbeeld tegels uit de tuin te verwijderen, boomspiegels te beplanten of een geveltuin aan te leggen. Verder zou ik een kijkje nemen op mijn blog op www.delft.nl/stadsecoloog015."