In kleur het Woongebouw Leeuwenhoek waar Henk van Halen en Ed Tromp vanaf 2019 hopen te wonen. (afbeelding: Studio Huijgens)
In kleur het Woongebouw Leeuwenhoek waar Henk van Halen en Ed Tromp vanaf 2019 hopen te wonen. (afbeelding: Studio Huijgens) Foto: Jesper Neeleman

Worden woningen Leeuwenhoek droomhuizen, of blijft het bij een droom?

DELFT – Bouwgroep Leeuwenhoek heeft zich op een ongewis avontuur gestort. Ze wil een eigen appartementencomplex bouwen in Nieuw Delft, maar zonder de resterende drie kopers zal de eerste paal nooit worden geslagen.

De tekeningen zijn veelbelovend, blijkt als Henk van Halen (64) en Ed Tromp (67) ze laten zien en enthousiast toelichten.
Beide mannen wonen nu nog in eengezinswoningen en willen een kleiner gelijkvloers appartement. "Dat realiseren we graag nu het nog kan, en niet pas als het moet", licht Tromp toe. "Het leek ons een goed idee dit gezamenlijk te doen. Geen commune, maar het zou leuk zijn als je daar buren hebt die je goed kent en met wie je leuk contact hebt." Van Halen: "In eerste instantie dachten we aan mensen van onze leeftijd, maar jongere mensen zijn ook meer dan welkom. Het moet geen bejaardenflat worden."

Tekeningen
Ze vonden al gauw nog drie gelijkgezinden. Architect Liesbeth Janson van Studio Huijgens, die tevens het Grachtenhuis in Nieuw Delft ontwierp, maakte de tekeningen voor Woongebouw Leeuwenhoek. "Het fijne is wel dat je in dit stadium zelf de indeling van je woning kan bepalen", zegt Tromp. "Als deelnemer heb je inspraak in hoe het gebouw wordt en eruit gaat zien."
Wat zeker is, is dat boven op het pand een gemeenschappelijk dakterras en een gemeenschappelijke studio komen waar bewoners bijvoorbeeld logés kunnen onderbrengen of een feestje kunnen vieren. Ook de exacte locatie staat al vast. Die is vlakbij het ns-station. "Een A-locatie", zegt Tromp. "Wat ook mooi is", vervolgt Van Halen, "is dat we, als we dit verhaal tot een goed einde hebben gebracht, wel hebben aangetoond dat we met alle bewoners goed kunnen samenwerken."
Enkele toekomstig bewoners hebben hun huidige woningen inmiddels verkocht. Vol vertrouwen in een goede afloop. Toch moeten zij nog even geduld hebben voor hun droomhuis. De initiatiefnemers moeten dit jaar nog laten weten of ze de kavel nemen of niet. De grond zal echter op z'n vroegst pas in het voorjaar van 2018 bouwrijp zijn. Als de bouw dan begint, kunnen de woningen naar verwachting een jaar later worden betrokken.
"Spijtig dat het zo lang duurt", vindt Tromp. "Maar dat heb je met zulke projecten en daar moet je begrip voor hebben." Het had ze natuurlijk veel pijn en moeite bespaard als ze de veilige weg hadden gekozen en 'gewoon' een bestaande woningen hadden gekocht, zegt Van Halen. Toch is het niet zeker niet één en al droefenis, vult Tromp hem aan. Integendeel. "Het is spannend en leuk en als het allemaal lukt wonen we straks met nog meer voldoening in ons droomhuis."

De laatste drie
Maar nu eerst: op zoek naar de laatste drie deelnemers. En met zeven deelnemers is het wellicht wel mogelijk het kavel te kopen, maar met de huidige vijf zal dat niet lukken. Geïnteresseerden kunnen melden via hevanhalen@gmail.com. Wie op Google.nl of Funda.nl zoekt op Woongebouw Leeuwenhoek, vindt nog veel meer informatie over het project.