Hoogleraar Damiaan Denys, onder meer bekend van de televisieprogramma's DWDD en Zomergasten, geeft dinsdag 25 oktober een theatercollege in Theater de Veste.
Hoogleraar Damiaan Denys, onder meer bekend van de televisieprogramma's DWDD en Zomergasten, geeft dinsdag 25 oktober een theatercollege in Theater de Veste. Foto:

'Ik wil publiek laten zien dat angst ook heel positief kan zijn'

De alom bekende filosoof, neurowetenschapper en psychiater Damiaan Denys geeft dinsdag 25 oktober een prikkelend theatercollege in Theater de Veste over de zin en onzin van onze hedendaagse angstcultuur.

Hij gespecialiseerd in angsten en het gedrag dat dit bij mensen voortbrengt. Tijdens zijn college vertelt hij waarom we als mens onze angsten moeten omarmen.
-Wat drijft een wetenschapper het theater in te gaan?
Denys: "Hier zijn meerdere redenen voor. Allereerst vind ik dat het theater meer mogelijkheden biedt dan een college om kennis over te brengen. Vooral emoties, waar het in de psychiatrie veelal om gaat, krijgen in het theater een mooie kans om zich te uiten. Daarom denk ik dat mijn verhaal een heel ander effect heeft in een theaterzaal dan in een collegezaal."
-Het thema van je voorstelling is angst; wat denk je dat mensen zo aanspreekt aan het thema angst?
"Angst is een thema dat momenteel erg leeft in de samenleving, de kranten staan er vol van. Men is bang voor vluchtelingen, voor terrorisme, voor een nieuwe economische crisis en voor nog veel meer. Het is een emotie die iedereen kent, zelfs de stoerste kerel uit de zaal."
-Wat hoop je dat toeschouwers meekrijgen van je voorstelling?
"Ik hoop dat de toeschouwers een andere kijk op angst ontwikkelen. We leven in een angstcultuur en het wordt vaak enkel gezien als een negatieve emotie. Ik wil mijn publiek laten zien dat angst ook heel positief kan zijn en ik verwacht dat ze dat na mijn voorstelling ook beseffen. Ik hoop dat ik mijn publiek iets kan leren, maar ze ook iets kan laten voelen, want dat is voor mij de essentie van theater." Tickets voor het theatercollege zijn te verkrijgen via www.theaterdeveste.nl.