Deelnemers aan de Klaas Vaak Droomtijdloop van 2011 passeren het Proosdijpad. (foto: Jan Holierhoek)
Deelnemers aan de Klaas Vaak Droomtijdloop van 2011 passeren het Proosdijpad. (foto: Jan Holierhoek) Foto: Jan Holierhoek

Danielle was er vroeg bij en kreeg startnummer twee van de Droomtijdloop

DELFT – Deel uitmaken van de Klaas Vaak Droomtijdloop is voor sommige deelnemers echt een droom die uitkomt. Zoals voor Danielle Goeman-Smit, die het nachtbraken om zich zeker in te kunnen schrijven voor de loop beloond zag worden met startnummer twee.

Door: Dennis van den Berg

Toen Danielle Smit 21 jaar geleden in het huwelijk trad met Richard Goeman, wist ze dat ze in een sportieve familie terecht was gekomen. Richard en zijn vader stonden regelmatig op de schaats en fietsten daarnaast veel. Later kwam de sportieve focus van de familie op het hardlopen te liggen, onder meer bij (schoon)moeder Ank Goeman. "Voordat onze kinderen kwamen, liep ik samen met Richard al een aantal keer de halve marathon in binnen- en buitenland", steekt Danielle van wal. "Toen de kinderen nog klein waren, heb ik het hardlopen op een laag pitje gezet. Maar het is altijd mijn plan geweest om deze sport na verloop van tijd weer op te pakken. Samen met Richard, want wij lopen altijd samen. Dat heeft onder meer te maken met Richards neiging om te snel te willen gaan lopen. Als hij samen met mij loopt, past hij zich aan mijn tempo aan en raakt hij niet te vlug opgebrand. Het voorkomt tevens blessures. En het is gewoonweg een heerlijk gevoel, als je samen hand in hand over de eindstreep komt."
De Klaas Vaak Droomtijdloop stond al enige tijd op het verlanglijstje van Danielle om nog eens te lopen. "Richard en Ank hebben de Droomtijdloop al eens gelopen. Ik had het plan opgevat om in 2011 mee te doen, maar moest in datzelfde jaar geopereerd worden aan mijn rug. Toen moest ik er helaas vanaf zien." Door de vijfjaarlijkse frequentie moest Danielle een poosje wachten op haar kans: "Het heeft me wel de gelegenheid gegeven om me er goed op voor te bereiden. Eind 2014, begin 2015 ben ik weer begonnen met trainen. Dat ging zo goed, dat ik afgelopen zondag 16 oktober voor de eerste keer de marathon van Amsterdam heb afgelegd. Samen met Richard kwam ik in een tijd van 5 uur, 3 minuten en 46 seconden over de finishlijn."

Hele nacht opgebleven
Het verlangen om deel te kunnen nemen aan de Droomtijdloop was dermate groot, dat Danielle en Richard in het weekend dat de inschrijving van start ging de hele nacht zijn opgebleven om zich rond de klok van 3.00 uur online aan te kunnen melden. "Dat was goed gelukt, want ik was de tweede die zich heeft ingeschreven", glundert Danielle. Richard meldde zich eveneens succesvol aan.
Danielle heeft er veel zin in. "Ik heb al van Richard en Ank begrepen, dat het een heel ander soort loop is vanwege het tijdstip en de omstandigheden. Je loopt midden in de nacht, wat je normaal gesproken al niet gewend bent. En je komt afwisselend door de relatief warme, verlichte stad en het koudere, donkere buitengebied van de Delftse Hout. We gaan onszelf zeker niet forceren: we hebben immers nog een recente marathon in de benen zitten. We willen gewoon zoveel mogelijk genieten van het lopen onder deze bijzondere omstandigheden en de sfeer van het evenement."