John Karelse heeft bij heel wat clubs onder contract gestaan, maar voelt zich als selectiemanager bij Nootdorp als een vis in het water en ziet zichzelf niet snel meer verkassen. (foto: Roel van Dorsten)
John Karelse heeft bij heel wat clubs onder contract gestaan, maar voelt zich als selectiemanager bij Nootdorp als een vis in het water en ziet zichzelf niet snel meer verkassen. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Nootdorp pakt eerste periode, maar rekent zich nog niet rijk

NOOTDORP - Het zijn mooie tijden voor SV Nootdorp. De ploeg van trainer Dick Boereboom sleepte afgelopen zaterdag nog voor het einde van de eerste periode de periodetitel binnen.

Door het gelijke spel van zaterdagmiddag bij Xerxes DZB (0-0) en de zes zeges die hieraan vooraf gingen is Nootdorp één wedstrijd voor het eind van de periode al niet meer in te halen voor de concurrentie. "En dat had vooraf denk ik niemand verwacht", stelt selectiemanager John Karelse tevreden vast. "Het is een ongekende start en het is mooi dat ook het tweede elftal nog alles in eigen hand heeft in deze periode."

"IN DE WINTERPERIODE KAN HET ERG KOUD ZIJN OP HET VELD"
Waar Karelse vorig jaar nog als hoofdverantwoordelijke voor de groep stond, deed hij dit seizoen een stapje terug en was hij weer 'gewoon' verenigingsmanager. "Op die manier ben je nog steeds heel nauw bij de groep betrokken. Ik krijg wel vaker de vraag of het niet gaat kriebelen, maar ik begon op mijn vierentwintigste bij de jeugd en was eenendertig toen ik bij de Valkeniers begon als trainer. Inmiddels zijn we zesendertig jaar verder en ik kan je vertellen dat het in de winterperiode erg koud kan zijn op het veld."
Daarbij geniet Karelse ook van zijn huidige taken. "We hebben een geweldig begeleidingsteam, voornamelijk met jongens met wie ik in het verleden al heb samengewerkt. Dat is een voordeel, want je weet wat je aan elkaar hebt en over welke kwaliteiten eenieder beschikt. Je ziet ook aan de groep dat het goed werkt, want de resultaten mogen er zijn."

"WE HEBBEN ER NOG TWAALF NODIG OM VEILIG TE ZIJN"
Wat de spelersgroep betreft is Karelse van mening dat deze, ondanks de koppositie, kwalitatief niet het meest sterk is in deze competitie. "Zie het als in de eredivisie: Ajax en PSV hebben misschien een iets betere selectie, maar Feyenoord staat bovenaan. Dat komt door de teamgeest, een verschrikkelijke drive en een geweldige achterhoede. Bij ons in de competitie zijn Sportlust '46 en Deltasport afgelopen jaar gedegradeerd en zij willen zo snel mogelijk terug naar de hoofdklasse. Daarnaast hebben ook SC Feyenoord, Brielle, 's-Gravenzande en Sportlust '46 misschien wel betere spelers dan wij. Maar voorlopig hebben we negentien punten behaald en staan we bovenaan. Dat betekent dat we er nog twaalf nodig hebben om veilig te zijn en we al verzekerd zijn van nacompetitie. Als de eerste nederlaag lang uitblijft, kan het nog mooier worden."
Karelse wil de huid echter nog niet verkopen voor de beer geschoten is. "Want het seizoen is nog lang en als er één bepalende speler geblesseerd raakt, kan dat grote gevolgen hebben. Als één speler die erbovenuit steekt ontbreekt, kan dat vooral in tactisch opzicht veel uitmaken. Wij hebben minder van dat soort spelers dan andere ploegen."
De grote kracht van Nootdorp ziet Karelse dus vooral in de teamgeest. "Die zorgt ervoor dat we een niet al te groot verloop hebben en dat er zelfs jongens terugkomen van andere verenigingen, omdat ze het sociale aspect hier zo missen, want je merkt dat de kantine ook een sociale ontmoetingsplek binnen het dorp is. Ook zie je dat de spelers na wedstrijden en trainingen vaak blijven hangen en vervolgens samen op stap gaan. Die teruggekeerde jongens vinden het geen probleem om in het tweede elftal te beginnen, want het is duidelijk dat ze gedurende het seizoen nog hard genoeg nodig zijn. Er lopen nu al vier spelers met vier gele kaarten rond, die dus bij elke volgende kaart geschorst zijn."
Karelse ziet het allemaal tevreden aan en is helemaal op zijn plek bij Nootdorp. "Ik zit hier nu twaalf jaar; zo lang heb ik het nergens anders volgehouden. Ik ga nog altijd met plezier naar de club en zie me hier dan ook niet meer weggaan."