Afbeelding
Foto: Koos Bommelé

Marja van Bijsterveldt

Marja van Bijsterveldt (51) werd begin vorige maand benoemd tot burgemeester van Delft. De voormalig minister en voorzitter van het CDA maakt momenteel kennis met de stad en haar inwoners.

1. Waarom wilde u bij de Oude Kerk worden gefotografeerd?
"De Oude Jan vind ik zó mooi om te zien. Bovendien is Delft hier in dit deel van de stad ooit begonnen."
2. Hoe zijn de eerste weken als burgemeester bevallen?
"Het was heel intensief, maar ook ontzettend boeiend. Er zit veel energie in Delft en de Delftenaren. Dat is heel positief en het inspireert me. Een gemeente is natuurlijk relevant, maar de stad wordt toch vooral gemaakt door de mensen die er wonen en werken. Afgelopen weken ben ik veel in de stad geweest en ik heb veel mensen gesproken. Als je dan merkt hoeveel van hen bezig zijn om in Delft iets moois neer te zetten… Het ondernemende van de Delftenaren en alle vrijwilligers die hier actief zijn; Dáár zit de kracht van Delft in."
3. Wat was het hoogtepunt?
"De kracht van de stad. Dat Delftenaren na alle bezuinigingen van de afgelopen jaren op tal van terreinen en in samenwerking met elkaar creatieve oplossingen hebben verzonnen. De VAK is daar een goed voorbeeld van. Hierop is veel bezuinigd, maar er is nieuw cultureel ondernemerschap ontstaan. De bezuinigingen zullen ook hier pijn hebben gedaan, maar in het gesprek dat ik met hen had straalde de VAK energiek ondernemerschap uit. Dan zie je hoeveel kracht en creativiteit er in mensen zit."
4. U maakt 100 dagen kennis met Delftenaren. Hoe gaat dit?
"We zijn nu op de helft. Ik vind het inspirerend. De ene keer spreek ik een ondernemer, dan een groep buurtbewoners, dan weer vrijwilligers uit de culturele sector of mensen van mooie organisaties als Werkse!. Maar ik heb een zeer informatieve rondleiding gehad over de TU Campus. Wat daar gebeurt is voor Delft heel belangrijk. Om de week ga ik eten bij Delftenaren. Mooi zijn ook de onverwachte ontmoetingen met mensen op straat."
5. Er is positief op uw benoeming gereageerd. Tegelijkertijd legt dit ook wel druk op u, denk ik?
"Ik ervaar dat als heel bijzonder, maar realiseer me tegelijkertijd dat een burgemeester niet Onze Lieve Heer is. Ik kan niet iedereen tevreden stellen, dat heb ik goed in m'n achterhoofd. Ik sta graag dicht bij de mensen, maar zal komende jaren vanuit het algemeen belang ongetwijfeld keuzes moeten maken waar niet iedereen blij mee is. Ik zal in elk geval m'n best doen. Ik hou van hard werken en dat zal ik blijven doen. Kritiek zie ik als een cadeau. Daar kun je alleen beter van worden."
6. Waar bent u, als u niet aan het werk bent, mee bezig?
"Ik hou van mooie muziek en lees drie kranten per dag. Afgelopen weekend waren mijn zoons op visite en zijn we gaan wandelen door Midden-Delfland. Daar geniet ik van."
7. Als ik burger van Delft was, dan…
"…zou ik blij zijn dat ik in Delft woon, met al die mooie dingen die onze stad te bieden heeft."
8. Wat hoopt u te bereiken?
"Drie dingen. Delft heeft veel om trots op te zijn en ik zie het als mijn taak als burgemeester om die trots op de stad uit te stralen en inwoners erin mee te nemen. Ten tweede wil ik verbindingen leggen tussen verschillende groepen en organisaties en tussen de gemeente en de Delftse gemeenschap. Verder wil ik eraan bijdragen dat Delft regionaal, goed op de kaart staat."
9. Wat is bijzonder aan Delft?
"Veel. Het ondernemerschap, studenten, vrijwilligers, de vele initiatieven die vanuit samenwerking ontstaan en de gastvrijheid."
10. Is Delft zo gastvrij?
"Ga maar na. Het ziekenhuis staat in de top 3 van meest gastvrije ziekenhuizen van Nederland, Theater de Veste werd onlangs verkozen tot nummer 2 van de meest gastvrije theaters, station Delft is uitgeroepen tot het meest gastvrije middelgrote station. Het uit zich ook in de mensen en verenigingen die samen 'Welkom Hier Delft' organiseerden en daarmee gastvrijheid tonen naar vluchtelingen. Dat zijn mooie dingen."