Jezelf met een groep laten vervoeren in een uitvaartbus, is milieuvriendelijker dan meerdere auto’s. (foto: uitvaartbusservice.nl)
Jezelf met een groep laten vervoeren in een uitvaartbus, is milieuvriendelijker dan meerdere auto’s. (foto: uitvaartbusservice.nl) Foto: UItvaartbusservice.nl

Groen, groener, groene uitvaart

Veel Nederlanders willen zo 'groen' mogelijk leven. Van groene stroom tot biologische groente; we hebben alles het liefst een beetje milieuvriendelijk. Ook in de uitvaartwereld is in de categorie 'groene uitvaart' een ruim aanbod.

Zo kun je jezelf laten begraven in een milieuvriendelijke kist, zoals de dooskist, de kartonnen dooskist en de eco-kist, die zijn gemaakt van duurzaam snelgroeiend binnenlands hout, zoals wilgen. Ook de bloemen bij de uitvaart kunnen zo 'groen' mogelijk worden gekozen. Zo zijn er vandaag de dag meerdere keurmerken die iets zeggen over de manier waarop bloemen zijn geproduceerd, zoals het EKO-keurmerk, het Milieukeur, De Barometer Duurzame Bloemist en het Fair Flowers Fair Plants-label.

Verreweg het meest vervuilende aan de uitvaart is, zo is uit onderzoek van de TU Delft gebleken, de rouwstoet. Daarbij gaat het niet eens zo zeer om het vervoer van de overledene, maar het aantal kilometers die nabestaande die dag in de auto afleggen. De onderzoekers van de TU berekenden dat, bij een uitvaart met honderd gasten, bij elkaar opgeteld 600 kilometer in auto's wordt afgelegd. Enkele alternatieven kunnen dit aantal omlaag brengen. Denk hierbij aan de paardenkoets, de loopkoets, lopen, de bakfiets of een uitvaartbus, waarin een hele groep nabestaanden tegelijkertijd kan worden vervoerd.

Verder kan natuurlijk ook op het gebied van drukwerk – met gerecycled papier – en grafstenen de uitvaart net iets groener worden dan gebruikelijk. En dat kan nooit kwaad voor de wereld die je achterlaat.