Vermalen autobanden zijn op Delftse sportvelden nooit ver weg. De korrels vliegen, als doelman Jack Bommelé een doelpunt probeert te voorkomen, alle kanten op. (foto: archief)
Vermalen autobanden zijn op Delftse sportvelden nooit ver weg. De korrels vliegen, als doelman Jack Bommelé een doelpunt probeert te voorkomen, alle kanten op. (foto: archief) Foto: Koos Bommelé

Wel zorgen, geen paniek over Delftse kunstgrasvelden

DELFT - Ook in Delft is onrust ontstaan over het gebruik van rubberkorrels van vermalen autobanden op kunstgrasvelden. De Gemeente Delft overweegt echter niet om daarom maar niet meer op de velden te sporten.

Door: Jesper Neeleman

Woensdag besteedde het tv-programma Zembla aandacht aan de giftige stoffen op de korrels, die op de velden worden verspreid om schaafwonden te voorkomen. Meerdere deskundigen waarschuwden voor de gezondheidsrisico's. Toxicoloog Martin van den Berg adviseerde de velden voorlopig niet te gebruiken. Gemeente Delft laat desgevraagd weten dit niet te overwegen. Daarbij wijst zij op het onderzoek dat het RIVM in 2006 uitvoerde. De conclusie: sporten op kunstgras is niet gevaarlijk. Datzelfde onderzoek werd tijdens Zembla echter flink bekritiseerd omdat alleen een selecte groep volwassen sporters was onderzocht. "Wel is het zo dat we dit uiterst serieus nemen en de ontwikkelingen nauwlettend volgen", voegt een gemeentewoordvoerder eraan toe. Hij bevestigt dat alle Delftse kunstgrasvelden zijn voorzien van de korrels van vermalen autobanden.

'Niet in paniek'
"We moeten niet in paniek raken", zegt Wicher Schreuders, voorzitter van de Sportraad van Delft. Wat hem betreft stoppen we niet per direct met sporten op kunstgras. "Natuurlijk, gezondheid is heel belangrijk. Maar of we nog een paar weken langer of korter op kunstgras sporten, maakt niet uit. Laten we voorzichtig zijn en goed kijken wat er aan de hand is." De gemeente zou volgens Schreuders contact op moeten nemen met de leveranciers en nagaan hoe ongezond de korrels op de Delftse velden zijn.
Velden hoeven niet perse met vermalen autobanden te worden bestrooid. Er is een alternatief: korrels van kurk. Dat kost, per veld, echter zo'n 15.000 euro extra. "Op de totale kosten voor een kunstgrasveld, dat rond de 300 tot 350.000 euro ligt, is dat te overzien. Als er nieuwe velden worden aangelegd in Delft, zou ik op de veilige tour gaan." De gemeente laat weten momenteel aan een nieuw beheerplan voor buitensportvoorzieningen te werken. Hierin worden verschillende vulmaterialen voor de kunstgrasvelden tegen elkaar afgewogen.

Bezorgdheid
Keepers bleken tijdens het tv-programma tot de grootste risicogroep te behoren, omdat zij het meest in aanraking komen met de korrels. Als we keeperstrainer Hans Suiker spreken, heeft hij zojuist een verontruste ouder van één van zijn keepers gesproken. Hij snapt de bezorgdheid, want het zit ook Suiker niet lekker. "Het is net als met asbest. Het wordt jaren gebruikt en plots blijkt het heel schadelijk", reageert hij. "Ik zit te wachten op berichten van de KNVB en gemeente, want ik weet niet goed wat ik hiermee aanmoet. Keepers duiken, vallen, staan, krijgen die korrels in hun ogen en oren. Dat is dus niet goed. Gelukkig heb ik nog geen keepers gehad die ziek werden. Ik sta echter al tien keeperstraining te geven op kunstgrasvelden. Ik vind het best spannend. Hopelijk wordt gauw meer bekend."

Geen optie
KNVB en gemeente blijven dus naar het bekritiseerde RIVM-onderzoek wijzen. En ook op de website van Full Speed verschijnt al gauw na de tv-uitzending een verwijzing naar de reactie van de KNVB. "Niet voetballen is sowieso geen optie", reageert Chris Spee namens het jeugdbestuur van Full Speed. "We zien geen reden om het standpunt van de KNVB níet te volgen." Ook Spee beseft dat de onderzoek waarnaar wordt verwezen wel erg karig was. "Zoals een onderzoeker tijdens de uitzending al zei: 'Als je niks zoekt dan vind je ook niks'. Maar wat kunnen wij hier als kleine amateurclub aan veranderen? Welke opties hebben we? We zullen druk op de KNVB uitoefenen." Dat wil ook Wicher Schreuders dit weekend tijdens een vergadering bij de KNVB in Zeist gaan doen, kondigt hij aan. "Het is, vind ik, vooral aan de bond om conclusies te trekken en, als het nodig blijkt, zo snel mogelijk en in samenspraak met fabrikanten maatregelen te nemen." DVC-voorzitter Ron van der Horst heeft, als we 'm bellen, net contact opgenomen met het bestuur van DHL. "Samen huren we de velden van de gemeente. Het is belangrijk dat we even afstemmen hoe we reageren. We willen natuurlijk geen onrust, maar we willen het probleem ook niet bagatelliseren. Vanavond zien we de ouders van jeugdspelers. Die zullen hier ongetwijfeld vragen over gaan stellen. Als zij zorgen hebben over de gezondheid van hun kinderen, dan delen we die zorgen." Ook bij Full Speed maken talloze kinderen regelmatig gebruik van de velden. Naast de jeugdteams sporten ook verschillende scholen op de velden. "Mochten die velden een gevaar voor de gezondheid opleveren dan is dat natuurlijk heel vervelend", zegt Chris Spee. "Maar ik denk niet dat iemand binnen onze vereniging zich dan heel schuldig moet voelen. Er zijn hier goedgekeurde en gecertificeerde velden aangelegd. Als ik Zembla nu zie, dan is die certificering gebaseerd op gebakken lucht en summiere tests. Maar is dat de eindgebruiker aan te rekenen? M'n zoontje sport drie keer per week op die velden, maar ik ga 'm nu niet van voetbal afhalen."Veiligheid en gezondheid staan voorop, zegt Wicher Schreuders van de Sportraad van Delft. "Ik denk dat we even twee weken de tijd moeten nemen, overleggen en dan beslissen wat we doen." Mocht de uitkomst zijn dat de korrels van de velden moeten, dan wacht Delft een kostbare en logistieke lastig operatie. Op één veld ligt gemiddeld 120.000 kilo kunstgraskorrels. Dat zijn zo'n twintigduizend autobanden. "Ga je dit overal aanpassen, dan ben je zo een half jaar verder", verwacht Schreuders. De kans dat dit gebeurt lijkt, gezien de reactie van de gemeente, niet heel groot. Komend weekend zullen ook in Delft weer vele honderden kinderen rennen en duiken over vermalen autobanden. The games must go on...