De Pastoor van Arskerk aan de Kappeyne van de Coppellostraat staat al acht jaar leeg. Alleen het onkruid op de trappen is bij die leegstand gebaat.
De Pastoor van Arskerk aan de Kappeyne van de Coppellostraat staat al acht jaar leeg. Alleen het onkruid op de trappen is bij die leegstand gebaat. Foto:

Plannen voor Pastoor van Arskerk kunnen niet iedereen bekoren

DELFT – De Pastoor van Arskerk sloot in 2008 de deuren, maar momenteel zijn vergevorderde plannen de kerk een nieuwe bestemming te geven. Worden die plannen werkelijkheid, dan blijft echter weinig van de karakteristieke kerk over, betreuren Philip Mannaerts en Vera Franken.

De voormalig rooms-katholieke kerk werd eind jaren '50 in de wijk Hof van Delft gebouwd. Omdat katholieke kerken in Delft steeds minder werden bezocht, werd in 2008 besloten enkele kerken samen te voegen. De Pastoor van Arskerk was niet meer nodig.
Een lege kerk kost echter geld, dus zit de katholieke Sint Ursulaparochie ermee in haar maag. Het zocht een nieuwe bestemming, maar zonder succes. De parochie liet zich vervolgens adviseren over de mogelijkheden. Een architectenbureau kwam met een voorlopig plan voor de bouw van acht stadswoningen en zes appartementen, binnen de contouren van de kerk. 'Hierbij krijgt de unieke hoofddraagconstructie van de kerk een nieuw leven en blijft de herinnering aan de kerk behouden', schrijft architect Eric Vreedenburgh op www.vanars.nl, waar de plannen en plaatjes worden gepresenteerd.
Omwonenden Philip Mannaerts en Vera Franken vinden het jammer dat er weinig van het unieke kerkgebouw overblijft. "Het is een bouwwerk dat nationaal gezien uniek is in zijn soort en de status van monument verdient", reageert Mannaerts. "Veel van dit type kerkgebouwen is al gesloopt, ze worden steeds unieker en waardevoller. Het is een herkenningspunt in de wijk waar alle zichtassen op uitkomen. Dit zou je allemaal uitwissen als je het grotendeels sloopt." De huidige plannen hebben bovendien 'allerminst de kwaliteit die je mag verwachten', vindt hij. "Het contrasteert duidelijk met de omgeving. De omgekeerde frietzakken als daken zien erg gekunsteld uit." Hij heeft het idee dat meer buurtbewoners er zo over denken. Toch blijft massaal protest uit. Dat komt, denkt Mannaerts, omdat eerst werd gevreesd dat hier een woontoren of iets maatschappelijks als een asielzoekerscentrum zou komen. Zo bekeken valt het huidige plan voor hen reuze mee.

Eeuwig zonde
Mannaerts en Franken zouden het echter eeuwig zonde vinden als dit stukje geschiedenis met de grond gelijk wordt gemaakt. "Ik snap best dat het moeilijk is een nieuwe bestemming voor de kerk te vinden. Maar ik en m'n vriendin zijn allebei architect en we zijn ervan overtuigd dat je wel degelijk een programma kunt ontwikkelen dat past binnen het bestaande gebouw. Als je het koepeldak weghaalt, kun je daar fantastische appartementen creëren." De twee hebben dit op eigen initiatief gemaakte plan ook aan de parochie en gemeente gepresenteerd. "Maar we hadden het idee dat ze er niet zo op zaten te wachten om de plannen die al in gang zijn gezet nog terug te draaien, vanwege alle energie en al het geld dat al in het huidige plan is geïnvesteerd."
De twee zijn niet van plan de barricades op te gaan. Maar zolang de sloophamers nog niet geslagen hebben, blijven ze beargumenteren waarom sloop niet nodig is. Hopend op een goede afloop.