De mannen van de Delftsche Studenten Voetbal Vereniging Ouwe Schoen spelen vooral voor hun eigen plezier en dat van de tegenstander; een kampioenschap zou namelijk tot een royement leiden.
De mannen van de Delftsche Studenten Voetbal Vereniging Ouwe Schoen spelen vooral voor hun eigen plezier en dat van de tegenstander; een kampioenschap zou namelijk tot een royement leiden. Foto:

Oudste Delftse Studentenvoetbalvereniging weer zelfstandig

DELFT - D.S.V.V. Ouwe Schoen is terug van weggeweest. Na ruim 46 jaar onder Taurusvlag gespeeld te hebben, staat de oudste studentenvoetbalvereniging van Delft weer op eigen benen.

Ouwe Schoen werd op 9 november 1889 opgericht als onderdeel van het Delftsch Studenten Corps. "Daarmee zijn we één van de oudste clubs van Nederland, we zijn zelfs een aantal maanden ouder dan de KNVB", vertelt David Rijlaarsdam, vorig seizoen secretaris bij de club. "Alleen in het begin van de jaren '70 van de vorige eeuw gingen we op In Taurus. Dat gebeurde onder luid protest, maar het bestuur had geen keus: een teruglopend ledenaantal zorgde ervoor dat het niet langer verantwoord was om als zelfstandige vereniging verder te gaan."


"WE WAREN EEN VERENIGING
BINNEN DE VERENIGING"


Echter, De Ouwe Schoen bleef een aparte vereniging binnen Taurus. "In principe veranderde er niet zoveel, want we behielden onze eigen statuten en waren echt een vereniging binnen de vereniging. Zelfs het sportcentrum van de TU zag ons als aparte entiteiten. Alleen de correspondentie naar en het administratieve gedeelte van de KNVB verliep via Taurus", blikt Rijlaarsdam terug. "Het stak alleen dat we niet onder onze eigen naam konden voetballen. Daarom zijn we, toen het een aantal jaar geleden zowel sportief als financieel gezien beter ging met de club gaan onderzoeken of het mogelijk was om terug te keren als zelfstandige vereniging."
En dat bleek mogelijk: na een grondige herziening van de statuten kon de Delftsche Studenten Voetbal Vereniging Ouwe Schoen zich weer inschrijven bij de KNVB. "We wilden echter niet meteen uitkomen in een standaardklasse. We wisten niet of we organisatorisch in staat zouden zijn om alles vlekkeloos te laten verlopen en wilden geen risico's lopen om tegen boetes aan te lopen doordat we niet komen opdagen. In de praktijk blijkt dat we het allemaal wel kunnen regelen, daarom is de ambitie om op niet al te lange termijn met een standaard eerste elftal in de competitie uit te komen er zeker."

"HET IS EEN SCHANDE OM
KAMPIOEN TE WORDEN"


Op sportief vlak zijn de ambities iets gematigder. "Bij ons zijn de sportprestaties ondergeschikt aan het sociale aspect. We hebben sinds mensenheugenis geen kampioenschap kunnen vieren, al zijn we wel vaak genoeg als tweede in de competitie geëindigd. Binnen de club is het een schande om kampioen te worden en volgens de regels worden spelers uit een kampioenselftal geroyeerd, hoewel ze zich direct erna gewoon weer kunnen aanmelden. Momenteel staat ons derde, het beste elftal, ongeslagen bovenaan, dus het is de vraag hoe zij dit seizoen eindigen."
Daarom heeft de oudste studentenvereniging van Delft geen strikte criteria om mee te mogen doen of vaste trainer. "Er spelen best voetballers die op een hoger niveau hebben gevoetbald, maar er zijn ook spelers die voordat ze zich aanmeldden nog nooit tegen een bal hadden getrapt. Er is dus een leuke mix. Daarnaast hebben we geen betaalde trainer aangesteld. Elk jaar vragen we tijdens de Algemene Ledenvergadering of er iemand is die de taak op zich wil nemen in ruil voor een sportkaart. Vorig jaar hadden we de mazzel dat het iemand was die een trainersdiploma had. Hij heeft een handboek opgesteld voor zijn opvolgers. Heel handig dus."
Sinds kort richt Ouwe Schoen zich niet alleen meer op het herenvoetbal. "Want we zijn ook een damesafdeling begonnen", vertelt Rijlaarsdam. "Hierbij heeft zich een aantal enthousiaste dames aangemeld, die zelf een eigen bestuur vormen. Dat werkt wel zo praktisch en hebben zij op die manier het heft veel meer zelf in handen."