Willemijn Verloop is benieuwd wat Delft herbergt aan sociale ondernemers. (foto: Annelies Weijschede)
Willemijn Verloop is benieuwd wat Delft herbergt aan sociale ondernemers. (foto: Annelies Weijschede) Foto: Annelies Weijschede

Voor Willemijn Verloop is 'social business' altijd al
'serious business' geweest

DELFT - Tijdens de Kracht van Delft op maandag 21 november gaat ondernemend Delft toegesproken worden door een van 's lands bekendste sociaal ondernemers, Willemijn Verloop. Zij en Marco Hofland van Rabobank Zuid-Holland Midden komen deze week aan het woord over hét ondernemersevent van Delft: "Ik hoop veel inspiratie te mogen proeven."

Willemijn Verloop: haar naam is synoniem voor sociaal ondernemen. Ze verwierf grote bekendheid als oprichtster en drijvende kracht achter War Child Nederland, een stichting die hulp biedt aan kinderen in oorlogsgebieden. Deze organisatie was een van de eerste die hechte betrekkingen met het bedrijfsleven ging onderhouden om haar doelen te kunnen verwezenlijken, in een tijd dat maatschappelijk verantwoord ondernemen nog allesbehalve door het bedrijfsleven was omarmd. "Het is mooi om te constateren dat steeds meer bedrijven tegenwoordig niet alleen openstaan voor organisaties als War Child, maar zelfs vaak hun eigen hulpprojecten hebben uitgekozen die ze ondersteunen. Het is natuurlijk belangrijk dat het 'klikt' tussen de ondernemer en het goede doel. Dat verstevigt de band en zorgt dat beide partijen zich volop willen inzetten voor elkaar."
Naast War Child heeft Verloop nog meer ijzers in het vuur. Haar ondernemende kant komt duidelijk naar voren in de organisaties Social Enterprise NL en Social Impact Ventures NL, die ze de afgelopen jaren is gestart. "De tijd is er inmiddels rijp voor. Het landelijke sociale ondernemersveld is de afgelopen periode met maar liefst zeventig procent gegroeid: ik ben enorm trots dat ons land die inhaalslag heeft gemaakt."

Technisch vernuft
De sociale innovaties komen nu nog vooral vanuit steden als Amsterdam en Utrecht. Een stad als Delft staat vanwege de TU met name bekend om haar technisch vernuft. Verloop rekent erop dat er de komende tijd meer sociale innovaties vanuit Delft gaan komen. Goed voorbeeld vindt ze The Ocean Cleanup van TU-student Boyan Slat: "We hebben exacte denkers nodig om dit soort maatschappelijke problemen op te lossen." Verder ziet ze de mannelijke hegemonie binnen de sociale ondernemerswereld graag doorbroken worden: "Steeds meer vrouwen kiezen voor een technische of exacte opleiding. Die gaan we de komende tijd meer en meer terugzien als ondernemers, bij voorkeur met het sociale aspect inbegrepen."
Als spreker tijdens de Kracht van Delft wil de sociaal entrepreneur graag een dialoog met ondernemend Delft aangaan. "Ik hoop een gezonde dosis inspiratie vanuit de zaal te mogen proeven." Ten aanzien van nevenactiviteiten als bestuurlijke functies geeft Verloop de ondernemers graag advies: "Stap er alleen in als je het echt belangrijk vindt. Een bestuursfunctie is geen frivool bijbaantje. En blijf met zulke functies zoveel mogelijk in hetzelfde veld als waarin je werkzaam bent en waarover je kennis van zaken hebt. Dat is wel zo efficiënt."

Rabobank
Directievoorzitter Marco Hofland van Rabobank Zuid-Holland Midden maakte het thema 'social business = serious business' in juni van dit jaar bekend. Hij omschrijft het als ondernemen met het hart en het hoofd: "Steeds meer bedrijven passen dit toe en weten het sociaal ondernemen in hun organisatie te integreren. Als Rabobank stimuleren we die ontwikkeling. Als coöperatieve bank staan we traditiegetrouw open voor maatschappelijke activiteiten, met als mooi voorbeeld de Delftse Uitdaging." Ook Hofland vervult zelf bestuurlijke functies binnen diverse Delftse organisaties. "Een maatschappelijke rol op ons nemen is voor onze organisatie en de mensen die er deel van uitmaken als een tweede natuur. We denken mee met ondernemers en organisaties en brengen partijen op deze manier ook bij elkaar, wat al tot veel mooie samenwerkingen heeft geleid." Ondernemersverkiezing de Kracht van Delft is daar een goed voorbeeld van. "Wie zich nog niet heeft aangemeld voor de verkiezing, kan dit nog doen tot en met 1 oktober via dekrachtvandelft.nl. En bezoekers kunnen zich daarna nog gewoon aanmelden via deze site tot 17 november."