Voor Dries Gouw was voetbal echt een uitlaatklep.
Voor Dries Gouw was voetbal echt een uitlaatklep. "Daardoor zullen tegenstanders, vooral uit derby's, misschien niet al te graag terugdenken aan de duels met mij. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Dries Gouw?

DELFT - Dries Gouw (66) begon met voetballen bij Full Speed en keerde na een succesvol avontuur bij Wippolder weer bij zijn oude liefde terug.

Zijn eerste schreden op het voetbalveld zette Gouw aan de Brasserskade. "Ik woonde in de Hopstraat en veel jongens gingen daarvandaan naar Full Speed. Ik begon er als rechtsback, maar na een jaar werd ik vanwege mijn loopvermogen voorin neergezet. Ik haalde zelfs samen met Aad Spiero en Jan Olsthoorn het Haagse elftal."

- Kwam je al snel in het eerste elftal?
"Dat was toen ik een jaar of achttien was. Dat was prachtig als groentje. We speelden met mannen als Thijs Kwakkernaat, Chiel Meijer, Koos Jansen, Theo Ottenvanger en Mick Brandwijk. Die laatste was in het veld de gemeenste van allemaal. Daar heb ik ook wel het nodige van geleerd."
- Wat bijvoorbeeld?
"Hoe je een kopduel moet aangaan. Tegenwoordig doen spelers dat vooral met hun ellebogen, maar ik leerde dat je hem ook gewoon in zijn ballen kon knijpen. Het volgende kopduel moest je dan wel laten lopen, want anders schopten ze je ongelukkig. Ik was denk ik sowieso een voetballer waar tegenstanders vooral in derby's niet zo blij mee waren. Maar dat kwam ook doordat voetbal een uitlaatklep was."

- Waarom vertrok je bij Full Speed?
"We waren kampioen van de HVB geworden en een aantal jongens stopten ermee. Daarbij had ik een akkefietje gehad. Mijn toenmalige zwager Rob Notenboom, die bij Delft speelde, vroeg of ik meeging naar Wippolder. Dat deden we en het werden prachtige jaren onder Martin Stoelinga."

- Hoe dat zo?
"Hadden een elftal met onder meer Chris Treling, Chris Vaderloos, Frans van Straaten, Hans de Ruijter en nog meer goede voetballers. We werden kampioen van de hoofdklasse HVB en promoveerden het jaar erna direct na de derde klasse. Toen kreeg Martin van het bestuur te horen dat hij moest stoppen met spelers halen. Daarna ben ik teruggegaan naar Full Speed."

- Heb je daar nog lang gespeeld?
"Tot mijn zesendertigste en toen waren mijn enkels kapot. Dat kwam door mijn manier van spelen en het feit dat ik zoveel liep. Toen ik in ploegendienst werkte, kon ik om de week niet trainen en liep ik na mijn werk naar Rotterdam en terug. Na mijn carrière heb ik halve marathons gelopen."

- Hoe volg je je clubs nu nog?
"Ik ga nog weleens bij Full Speed kijken. Niet vaak, maar als ik er ben is het altijd hartstikke gezellig."