Bob Smit is bij DHL de onbetwiste nummer één en voelt het onvoorwaardelijke vertrouwen.
Bob Smit is bij DHL de onbetwiste nummer één en voelt het onvoorwaardelijke vertrouwen. "Daardoor ben ik de afgelopen twee jaar gegroeid als keeper." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Bob Smit voelt zich na twee seizoenen thuis bij DHL

DELFT - DHL kende een prima competitiestart. Na een 1-2 achterstand werd Kethel Spaland met 5-3 verslagen. Keeper Bob Smit is al ruim twee jaar een vaste waarde bij de Leeuwen.

Zondag was er voor de neutrale toeschouwer heel wat te genieten aan de Brasserskade. Voor Smit zelf begon de middag in mineur. "Want bij de eerste goal ging ik op zijn zachtst gezegd niet vrijuit. Het mooie aan dit elftal is dat iedereen dan positief blijft en dat we in staat zijn om samen dat soort fouten te herstellen. Gelukkig heb ik hieraan zelf ook een steentje bij kunnen dragen met enkele belangrijke reddingen."
Uiteindelijk was het vooral de teamprestatie die DHL de drie punten bracht. "Datzelfde was dinsdagavond het geval toen we in de beker tegen ONA speelden. In het begin waren die gasten beter, maar we kwamen beter in de wedstrijd. Toen kleunden die gasten erin, dat was echt niet normaal meer. Het leverde bij ons de nodige pijntjes op, maar we bleven bikkelen en uiteindelijk wonnen we met 3-2. Dat is het mooie aan dit elftal. Individueel zijn we misschien niet denderend, al steekt er wel een aantal bovenuit, maar als team kunnen we heel veel bereiken."

"IK HEB GEEN SPIJT GEHAD"
Smit klinkt als een echte DHL'er. "En zo voelt het inmiddels ook wel. Ik heb in de jeugd bij Concordia gespeeld, maar heb daar in die tijd nooit echt het idee gehad dat ik er kans kreeg eerste keeper te worden, terwijl ik die in mijn ogen wel verdiende. Daarna heb ik in het tweede van DHC gespeeld, toen Oscar Laguna Burgos, die toen begon als trainer bij DHL, me benaderde. Hij heeft echt moeite moeten doen om me over te halen, maar ik heb geen moment spijt gehad van mijn overstap."
Dat komt vooral doordat Smit bij DHL naar eigen zeggen de mooiste jaren uit zijn carrière meemaakte. "In het eerste seizoen werden we kampioen en ook afgelopen seizoen hadden we, op een serie van zeven wedstrijden na, een heel mooi seizoen. Daarbij voel ik ook voor het eerst het onvoorwaardelijke vertrouwen en weet ik dat ik weleens een foutje mag maken. Bovendien zijn we één hechte groep. Dat alles maak dat ik hier ook absoluut niet weg hoef. Aan het eind van vorig seizoen benaderde Concordia me met de vraag of ik daar wilde komen keepen, maar de keuze om te blijven was snel gemaakt."

"HIJ KIEST ERVOOR NIET BOVEN DE GROEP TE STAAN"
In zijn periode bij DHL heeft de 24-jarige keeper te maken met zijn tweede trainer: René Slegtenhorst. "Hij is een geweldige trainer met wie iedereen door één deur kan. Hij kiest er bewust voor om niet boven de groep te staan en praat met de spelers over het te voeren tactisch plan. Dat doet hij zowel vóór als tijdens de wedstrijden. Oscar stond meer boven de groep om het groepsproces in de gaten te houden, René doet dat bewust niet. Beide zijn heel goede trainers."
Over waar DHL aan het eind van de rit gaat eindigen, durft Smit wel een voorspelling te doen. "Ik ben geen man van grote woorden, maar ik denk zeker dat we dit seizoen bovenin mee moeten kunnen draaien. Vorig seizoen hadden we een slechte periode van zes nederlagen en een gelijkspel op rij. Hadden we daar iets constanter gepresteerd, dan hadden we toen al bovenin meegedaan. Dit seizoen is onze selectie nagenoeg intact gebleven en we hebben er met Du'aine Rivers en Yoshi Malinka spelers bij die nu al versterkingen gebleken zijn. Ik ga niet zeggen dat we kampioen moeten worden, maar meespelen voor promotie moet denk ik wel mogelijk zijn."
In die strijd zal DHL het voorlopig moeten stellen zonder de geblesseerde Ricky Visser. "En dat is heel jammer, want met zijn harde werken en verwarrende acties maakt hij het de tegenstanders altijd lastig. Maar gelukkig zijn er nog genoeg andere goede spelers."