Bram Stoeken van Jazzfestival Delft en Stijn van Groover bekrachtigen de samenwerking tussen beide partijen nog eens met een handdruk.
Bram Stoeken van Jazzfestival Delft en Stijn van Groover bekrachtigen de samenwerking tussen beide partijen nog eens met een handdruk. Foto: Jesper Neeleman

Delftse binnenstad volgend weekend in de ban van de jazz – en meer

DELFT – Delft staat volgend weekend weer helemaal in het teken van de jazz. Op vrijwel alle pleinen in de binnenstad en in andere horecagelegenheden barst dan het Jazzfestival Delft weer los.

Liefhebbers van jazz en aanverwante muzieksoorten zullen zoals vanouds weer flink aan hun trekken, kan Bram Stoeken, voorzitter van het Jazzfestival, garanderen. "Het is de moeite meer dan waard om hiervoor komend weekend naar onze mooie historische binnenstad te komen", geeft hij aan.
Het Jazzfestival begint overigens al op donderdag, als in Filmhuis Lumen een documentaire wordt vertoond over de Delftse fluitist Ronald Snijders, gevolgd door een concert van de hoofdrolspeler zelf. De dagen en avonden erop zal de jazzmuziek klinken op de mooiste pleinen in de binnenstad, zoals de Beestenmarkt, de Markt, het Agathaplein en het Doelenplein. Nieuw is dat dit jaar ook een nachtprogrammering is. Jazz-dj's zullen onder meer in de Kromstraat ook in de late uurtjes nog in actie komen.

Veranderingen
Het Jazzfestival maakt dit jaar z'n 29ste editie mee en was in die tijd aan meerdere veranderingen onderhevig. Grootste verandering vorig jaar was dat er een nieuw bestuur aantrad. Zij maakten al gauw de keuze om het horecagedeelte tijdens het festival aan de Delftse horeca zelf overliet. De horeca leverde op haar beurt een financiële bijdrage aan het festival, waarmee de organisatie de bands en artiesten deels kon bekostigen. Die vorm van samenwerking is beide partijen erg goed bevallen, vertelt Bram Stoeken. Desondanks bleef er wel een gaatje in de begroting over, maar die hoopt het bestuur met de komende editie weer te kunnen dichten.

Groover Jazz
De samenwerking met de studenten van Groover wordt dit jaar geïntensiveerd. Deze Delftse studentenjazzvereniging zorgt voor het programma op de Markt, waar twee podia komen: de Jazzperience en Grooverstage. En daar blijft het niet bij, meldt Stijn van Groover. Want, legt hij uit: "Jazz is niet alleen muziek. Het is een sfeer en gemoedelijkheid. Jazz is genieten van het leven. Dus dat betekent ook eten, muziek en cultuur." En dat willen de studenten van Groover op de Markt realiseren. Met twee podia, maar ook een jazzmarkt, foodcourt, speciaalbieren-lounge, terras en meer. De Jazzperience wordt een speciaal podium waar bijzondere combinaties worden gemaakt tussen muziek en techniek of muziek en mode.
Door Groover een blanco cheque te geven om op de Markt wat moois neer te zetten, hoopt het Jazzfestival bovendien meer studenten en de TU Delft aan het festival te binden. En dat lijkt te werken. Zo zit er voor het eerst een flyer van het jazzfestival in de OWee-tasjes die nieuwe studenten komende week krijgen. Met de komst van Groover staan de deuren richting de TU en nieuwe sponsors als studentenuitzendbureau StuD niet meer op een kier, maar open. "Het mooie hieraan is verder dat de studentenwereld komend weekend weer meer zal samensmelten met de Delftenaren. Want ten onrechte wordt nog weleens gedacht dat de studentenwereld een hele eigen wereld is", zegt Stijn.

Tenten
Nieuw zijn ook de tenten, die dit jaar boven en rond de podia komen, waarmee een heel andere sfeer wordt neergezet, verwacht Stoeken. Voor het eerst dit jaar vindt er jazz op het water plaats. Op zaterdag vaart drie keer een bootje door de grachten met acts als Sambayá en Shirley Spoor, die zullen aanmeren bij een aantal cafés voor optredens.

Hetzelfde
Wat hetzelfde blijft, verwacht hij, is de gemoedelijke en unieke sfeer die rond het Jazzfestival heerst. Waarbij bezoekers heerlijk door de historische binnenstad kunnen wandelen en vanzelf de jazzy klanken horen – en weten waar ze naartoe moeten. En is het ene optreden niet helemaal wat je had gehoopt, dan wandel je binnen twee minuten naar de volgende muzikant.
Dit alles wordt georganiseerd door een enthousiaste club van 25 vrijwilligers, die bijna het hele jaar in de weer zijn om Delft en de regio in het laatste weekend van augustus te kunnen trakteren op een prachtig festival dat staat als een huis. Vorig jaar trok dit naar schatting 45.000. Stoeken en de andere organisatoren hopen dat het evenement dit jaar nog meer bezoekers trekken, die het nog meer naar hun zin hebben.
Meer weten? Zie voor meer informatie en een uitgebreid programma de website www.jazzfestivaldelft.nl.

KADER:

Flinke namen

Op de Markt en Beestenmarkt wordt dit Jazzfestival uitgepakt met flinke namen. Zo treden hier onder andere Zitakula, Marzio Scholten's Identikit, Steffen Morrison, Roos Jonker, Marutyri, Tristan, The Funkstametics en de New Yorkse gitarist Flávio Silva op. Ook is er ruimte voor aanstormende talenten als Dominic J. Marshall Trio, IdeMo Quartet, Gideon Tazelaar Trio, NankoSoul en Lwela Kasulwe. Op het Agathaplein vindt de eerste editie van het Delfts Jazz Podium plaats. Hier zijn lokale talent, maar ook gevestigde namen te zien. "We zijn een leuk en jong festival", vertelt organisator Bram Stoeken. De variatie in bands en acts zal dit jaar weer groot zijn, vervolgt hij. "Het is echt de moeite waard om in het weekend van 25, 26, 27 en 28 augustus naar Delft te komen en in onze prachtige historische binnenstad te komen genieten van allerlei soorten jazz. Het wordt een geweldig weekend."