Robin uit Pijnacker heeft besloten tóch weer aan een miss-verkiezing mee te doen. (foto: Vdhoevenfotografie)
Robin uit Pijnacker heeft besloten tóch weer aan een miss-verkiezing mee te doen. (foto: Vdhoevenfotografie) Foto:

Robin, de schietende miss die geen model wil worden

PIJNACKER – Robin Janssen stond eerder dit jaar in de finale van de Miss Teen of Zuid-Holland-verkiezing. Binnenkort wacht de finale van de Miss Impress 2016. Desondanks heeft de 16-jarige Pijnackerse geen ambities om model te worden.

Robin vond het mooi om aan die Miss Teen of Zuid-Holland-verkiezing mee te mogen doen. Desondanks wist ze na afloop zeker dat ze nooit meer aan een miss-verkiezing mee zou doen. Ja, het was leuk, vertelt ze. "Maar of het wat voor mij is? Het kostte me veel tijd en ik vind het ook leuk om in m'n vrije tijd gewoon wat gezelligs met vrienden te gaan doen. Verder kostte het allemaal best veel geld. Omdat ik pas 16 ben hebben m'n ouders dat grotendeels moeten betalen. Dat wilde ik ze niet nog eens aandoen."
Desondanks liet ze zich overhalen om weer mee te doen aan een miss-verkiezing. Door de visagist Roberto Dresia, die meewerkte aan een ladies night in de winkel van Robins moeder. "Hij heeft me omgepraat." Wat de doorslag gaf? "Tijdens deze missverkiezing draait het meer om mezelf, in plaats van hoeveel geld je hebt om aan kleding uit te geven. De kleding die we tijdens Miss Impress 2016 dragen is namelijk allemaal gesponsord en verzorgd. Geld speelt voor deelnemers dus geen rol." Ze heeft de castingdagen inmiddels achter de rug. Binnenkort volgen nog twee trainingsdagen en een fotoshoot. Vervolgens moet ze het op 12 september opnemen tegen veertien andere meiden.
-Wat moet je volgens jou, als miss, goed kunnen?
Robin: "Er representatief uit zien en een rolmodel zijn voor andere meiden. Hoe ik dat doe? Ik vind het belangrijk om jezelf te zijn. Als mensen je vervolgens niet leuk vinden zoals je bent, betekent dat niet dat je direct moet veranderen. Dat probeer ik uit te dragen."
-Waarin verschil je van de andere deelnemers?
"Inmiddels ben ik gestopt met kickboksen, binnenkort ga ik schietlessen volgen. Dat is niet echt iets dat bij een miss past, maar ik ben eens net m'n vader mee geweest naar de schietbaan en ik vond het geweldig. Ze keken wel raar op toen ik daar opeens met m'n nepnagels en bruingekleurde huid aan het schieten was. Een man vroeg toen nog waarom ik zo oranje gekleurd was. Dat was, legde ik uit, omdat ik de dag erop de finale van de Miss Teen of Zuid-Holland had."
-Droom je van een modellencarrière?
"Ik zie het niet gebeuren dat ik ooit model word. Dan moet je wel heel goed zijn. Bovendien ben ik niet groot genoeg. Ik ben 1.69 meter, daar waar modellen wel 1.74 meter of langer moeten zijn. Verder zou ik dan heel veel moeten trainen en op voeding moeten letten, dan zou ik die chocolade en het lekkere eten moeten laten staan, terwijl ik daar juist zo van geniet. Nee, zo'n miss-verkiezing is leuk om erbij te doen, maar ik zie het meer zitten om later een eigen bedrijfje te beginnen of de kledingwinkel van m'n moeder over te nemen."