Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Ruji

De Delftse singer-songwriter Ruji maakt sinds kort deel uit van het Rapaille-collectief, waarmee hij zondagmiddag in het Poptapark (15.00 uur) en De Beierd (17.00 uur) optreedt.

1. Waarom wilde je in de Wippolder worden gefotografeerd?
"Omdat dit mijn thuis is en ik vind dat je daar zo dicht mogelijk bij moet blijven. Daarbij vind ik dit een heel fijne buurt met heel leuke mensen. Daarbij wonen er ook enkele muzikanten in de straat."

2. Oorspronkelijk kom je niet uit de Wippolder...
"Nee, ik heb tot mijn vijftiende in Rwanda gewoond. Daarna werd het tijd voor mijn 'persoonlijke reis' richting het onbekende."

3. Heb je altijd al wat met muziek gehad?
"Als kind in Rwanda keken we naar opgenomen MTV-clips en zong ik altijd mee. Maar in die cultuur was het de bedoeling dat je arts of econoom werd, dus muziek was niet de bedoeling. Toch schreef en speelde ik op mijn elfde mijn eerste liedje."

4. Speel je dat liedje nu nog?
"Nee, maar ik kan nog weleens kijken of ik er iets anders mee kan. Het is een heel godsdienstig liedje, maar inmiddels ben ik minder praktiserend. Ik richt mezelf nu vooral op het allerbelangrijkste in het leven: de liefde voor het heelal. Dat probeer ik in het dagelijks leven uit te dragen."

5. Haal je daar je inspiratie uit?
"Niet echt, nu ik erover nadenk komt een groot deel van mijn liedjes voort uit verdriet of een gevoel van onrechtvaardigheid. Ik denk daarover na en het grijpt me in zo'n mate aan dat ik erover moet schrijven. Er zijn ook wel liedjes over de liefde tussen man en vrouw, maar die zijn over het algemeen niet al te rooskleurig."

6. Hoe komt dat?
"Omdat ik een man van extremen ben: mijn nummers komen recht uit het hart en ik heb momenteel geen relatie. Om mijn teksten goed over te kunnen brengen, moet ik ze ook echt beleven. Ik heb wel het idee dat het er steeds positiever voor me gaat uitzien, dus de vrolijkere liedjes komen wel weer."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Ik vind Delft een prachtige stad, maar als ik wat zou moeten zeggen, gaat het over het parkeerbeleid. Vooral voor muzikanten die in de binnenstad moeten optreden is het vaak lastig om hun instrumentarium op de plek van bestemming te krijgen. Je sjouwt er heel de stad mee door. Als je het geluk hebt om eens langs de pollers te komen, moet je erna een heel eind lopen, omdat je ver weg moet parkeren."

8. Hoe ben je bij Rapaille terechtgekomen?
"Ik heb Daan bij de sportschool van TU Delft leren kennen en we bleken allebei bouwkunde te studeren. Niet veel later bleken we dezelfde zangdocent te hebben. We raakten in gesprek en ik heb een paar keer optredens van Rapaille bezocht. Uiteindelijk mocht ik zelf ook meedoen."

9. Blijf je wel vooral soloartiest?
"Ik maak inmiddels deel uit van het collectief en we zijn bezig met een theatervoorstelling, die op 14 oktober in première gaat in het Rietveldtheater. Maar ik ben ook voor mezelf bezig. Ik leer ontzettend veel van de andere jongens over hoe zij muziek maken. Dat is ontzettend leuk, maar voor mij als soloartiest ook heel leerzaam."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Ten eerste zou ik het op prijs stellen als mensen mijn site https://www.facebook.com/rujionline/ bezoeken. Verder wil ik niet al te filosofisch overkomen, maar zou ik willen zeggen: zie jezelf in een ander. Natuurlijk is het belangrijk om voor jezelf te zorgen, maar zorg er ook voor dat dit niet leidt tot de beperking van mogelijkheden van een ander. De wereld is een heel mooie plek, maar als iedereen elkaar met liefde tegemoet zou treden, zou ze nog veel mooier zijn."