Afbeelding
Foto: Martijn Linthorst

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door V&W Makelaars

DELFT – Pauljan Kuijper en zijn vriend Eelco Smeele zijn acht jaar geleden hier komen wonen. Een ééngezinswoning in de Slokkerbuurt, aan de uiterste buitenrand van Tanthof-Oost. Een woning met het natuurgebied Midden-Delfland als 'voortuin'.

"Ja, want vanuit het keukenraam kijk je direct uit op het groen", zegt Pauljan. "Je kunt in de serene ochtenduren de eerste hardloper het bospaadje al op zien lopen. Zelf fietsen we ook graag het natuurgebied in."
Pauljan en Eelco komen oorspronkelijk uit andere plaatsen, zijn vanwege hun studie naar Delft gekomen. Daar zijn ze op een gegeven moment samen gaan wonen in een flatje, maar daarna kozen ze voor een woning in een prachtige groene omgeving.
Het betreft een kleinschalig buurtje zonder doorgaand verkeer, dat in 2007 is verkozen tot Leukste Buurt van Delft. "Een jaartje later zijn wij er dus komen wonen", gaat Pauljan verder. "We houden veel van wandelen, fietsen en buiten zijn. Je kunt door het natuurgebied helemaal door naar Schiedam. Je kan er ook kanoën, of schaatsen in de winter, het is een soort Central Park van Rotterdam en Den Haag."
Toen Pauljan en zijn vriend hier kwamen wonen, had het huis al een dakkapel en een aanbouw in de woonkamer. De schuine bovenramen maken dat dit een soort serre is, voorzien van een schuifpui. "Zelf hebben we een nieuwe keuken geplaatst, het toilet vernieuwd en de eikenhouten lamelvloer in de woonkamer geschuurd en geolied. Boven hebben we het één en ander aan de badkamer gedaan en de zolder verbouwd."
De halfopen keuken aan de voorzijde is voorzien van een vierpits-gaskookplaat met een afzuigkap, een combi-oven, een koelkast en een vaatwasser.
"We hebben vóór groen, maar achter vooral ook veel groen", gaat hij verder. "De tuin was helemaal bestraat, maar die is nu voor een groot deel beplant. Mijn vriend heeft tuininrichting en tuinieren als hobby en tuinarchitect Piet Oudolf is zijn voorbeeld. Hij heeft alles volgens diens stijl vormgegeven. Een prachtig volle tuin, waar vlinders, hommels, noem maar op, van alles op af komt. En toch hoeven we er niet veel tijd in te steken."
Het is een tuin op het noordwesten. Er zijn twee terrassen, waar op diverse momenten op de dag de zon opgezocht kan worden. "Op het terras bij het huis kun je wel tot half negen 's avonds in de zon zitten", zegt hij.
De tuin heeft een houten berging en een achterom. Op de eerste verdieping is aan de achterzijde een zeer grote hoofdslaapkamer. Voorheen waren dit twee kamers, nu is er een kamerbrede schuifwandkast. De slaapkamer aan de voorzijde gebruiken Pauljan en Eelco als werkkamer. De geheel betegelde badkamer is voorzien van een douchecabine, een wastafelmeubel en een tweede toilet. Op de tweede verdieping is aan de achterzijde over de gehele breedte een dakkapel geplaatst. Hierdoor is er een volwaardige slaapkamer, met tevens een dakraam aan de voorzijde. De ruime, dus wat uitgebreide overloop wordt gebruikt als was- en strijkruimte. Tevens is hier de wasmachine-aansluiting en de opstelplaats voor de heteluchtverwarmingsinstallatie. Dit is een zogenaamde Slokker-spaarwoning, bij de bouw is extra aandacht besteed aan isolatie en energiebesparing. "Het vertrek zal gaan met een lach en een traan. Maar we hebben altijd al de droom gehad om nog meer natuur om ons heen te hebben. Ik kom zelf oorspronkelijk ook uit Gelderland. We willen in de buurt van Arnhem gaan wonen, aan de rand van de Veluwe en vlak bij de Rijn. Verschillende landschappen dicht bij elkaar. We zijn na twintig jaar echt vergroeid geraakt met Delft, dus verhuizen zal wel moeilijk zijn. De Alkstraat heeft ook echt heel trouwe bewoners. Sinds we dit huis negen jaar geleden kochten, is er nog niemand verhuisd. Men is hier erg honkvast en er zijn zelfs nog mensen die hier sinds de oplevering van de huizen in 1985 wonen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding