Hoogheemraad Ingrid ter Woorst van de partij Water Natuurlijk.
Hoogheemraad Ingrid ter Woorst van de partij Water Natuurlijk. Foto: Jesper Neeleman

'Het lukt helaas niet van de ene op de andere dag resultaat te boeken'

n Vervolg van de voorpagina

Dat is een vrij nieuwe maatregel om de invloed van stikstof, fosfaat en tuinbouwgif wat te temmen in de regio's Delft, Westland en Den Haag.
"Maar eigenlijk is deze doorspoeling, die ons 300.000 euro per jaar kost, symptoombestrijding", zegt Ter Woorst. "We werken daarom hard aan het structureel terugdringen van de lozing van stikstof en fosfaat. We beginnen ook wel resultaat te boeken, maar het lukt helaas niet van de ene dag op de andere. We gaan het effect van onze maatregelen op dat vlak pas op langere termijn merken. Daarom zullen we tot die tijd het kroos en de algengroei nu nog op andere manieren moeten aanpakken."

Delftse Hout
Dat wordt ook al gedaan. "Zo hebben we samen met de gemeenten de zwemplas in de Delftse Hout uitgebaggerd, en ook de Dobbeplas bij Nootdorp, om de voedselrijke bodem te verarmen. We hebben ook een uitlaatverbod voor honden en een lokvoer-verbod voor vissers afgekondigd. Verder proberen we ganzen te weren, en voor het publiek hebben we toiletten neergezet. Daarnaast hebben we de Grote Plas in de Delftse Hout begin deze zomer weer met waterstofperoxide behandeld om blauwalg te smoren. Die methode is nog een proef, de kosten bedragen dit jaar 32.000 euro. Die uitgave vind ik maatschappelijk verantwoord, want bij mooi weer zwemmen er veel mensen. Het effect van die peroxide-injectie, die we bewust vlak voor de vakantie hebben uitgevoerd, duurt echter slechts vier tot zes weken. Die periode is dus nu verstreken, en sinds vorige week zien we helaas dat de blauwalg – die wel giftig is – toch weer is opgedoken in de Delftse Hout. Ik wil nu laten onderzoeken wat daar verder nog mogelijk is. Wellicht moeten we er nog een keer baggeren. Dat wordt dan wel pas in 2018, want daarvoor moeten we dan eerst nog geld zien te vinden."

Verstikkend
Intussen blijft in de stadsgrachten de ontwikkeling van kroos en draadalg ook wel degelijk een zorg, want de hoeveelheden ervan werken verstikkend op de balans die er volgens Ter Woorst in een gezond waterleven zou moeten zijn tussen planten zoals lelies en vissen en andere waterdieren. In Den Haag is na die tragische verdrinking een proef gestart met een mechanische krooshapper. Ook zijn daar mensen van de sociale werkplaats ingezet om handmatig kroos weg te halen. Ter Woorst: "Het is zaak om dat te doen zodra het kroos zich aandient, omdat het plantje zich zo explosief vermenigvuldigt. Misschien is het een idee als bewoners aan een gracht gaan meehelpen met wegscheppen? Wie weet, als een staaltje burgerparticipatie: de natuur wordt mooier als we er met z'n allen aandacht voor hebben, en eraan meewerken om het schoner te maken. En je kunt het kroos eventueel gebruiken als voeding in je tuin."
Zie verder pagina 27: Delfland-bestuurder Ter Woorst over de nog altijd grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen in het slootwater.