Met de Canal Hopper leer je Delft van een heel andere kant kennen.
Met de Canal Hopper leer je Delft van een heel andere kant kennen. Foto:

Leer Delft vanaf het water kennen met de fluisterstille Canal Hopper

DELFT – Met Canal Hopper Delft kan iedereen het Delftse stadshart en buitengebied van een heel andere kant leren kennen: vanaf het water.

De Canal Hopper doet aan het begin van de tocht door de Delftse wateren al gelijk z'n naam eer aan. Schipper Marius heeft het fluisterbootje vakkundig vanaf de Zuidkolk de Oude Delftgracht op gestuurd. Ter hoogte van de Boterbrug manoeuvreert hij het schuitje een lange tunnelbuis in: via deze tunnel wordt vervolgens de gracht aan de Wijnhaven bereikt, die parallel loopt aan de Oude Delft. Even zwaaien naar de bezoekers van Stadscafé De Waag die aan de achterzijde van dit etablissement bij het raam zitten te lunchen, en door. De fluisterboten van Canal Hopper Delft zijn precies op maat voor het Delftse grachtennetwerk en kunnen bijna overal komen. Dat bewijst de gang over de gracht aan de Gasthuislaan, waar de passagiers diep moeten buigen in de boot om hun hoofd niet te stoten tegen de bruggen waar onderdoor wordt gevaren.
Frank van Polanen Petel en Ron den Besten van Stichting Stunt, de organisatie waar Canal Hopper Delft als leerwerkbedrijf aan verbonden is, zien tevreden toe hoe Marius de boot zonder een centje pijn door de kanalen stuurt. "Marius heeft op de vrachtwagen gezeten en is werkzaam bij een van de andere leerwerkbedrijven van Stichting Stunt. Toen ik hem vroeg als schipper voor de fluisterboten, was hij gelijk enthousiast", vertelt Den Besten. Zijn stuurmanskunsten uit het vrachtvervoer komen Marius goed van pas, maar Den Besten constateert nog iets anders: "Ik kende hem als een stille jongen, maar aan het roer van de boot is het een ander mens: veel spraakzamer en zeer gemotiveerd. Het werk bij Canal Hopper Delft is goed voor de persoonlijke groei." Van Polanen Petel vult aan: "Wij krijgen bij Stichting Stunt vaak te maken met mensen in een uitkeringssituatie bij wie het schort aan motivatie. Maar iedereen die gevraagd wordt als vrijwilliger voor de Canal Hoppers, is supergemotiveerd. Niemand van onze twintig vrijwilligers zit met tegenzin op de bootjes, integendeel: ze genieten ervan en vragen zelfs of ze in het weekend opgeroepen kunnen worden, als we een aanvraag binnen krijgen."

Bruidspaar
Nu de vaarweg in de Spoorzone grotendeels klaar is, kunnen de Canal Hoppers ook weer over de Buitenwatersloot varen. "Daarnaast leent de nieuwe kade bij het station zich prima voor het aanmeren en laten instappen van passagiers. Zo kun je treinpassagiers direct via de waterwegen naar hun bestemming in hartje Delft brengen, waar ze anders misschien zelf een heel stuk hadden moeten lopen", geeft Van Polanen Petel als voorbeeld. Den Besten heeft een fraaie anekdote: "Ik had een bruidspaar opgehaald bij hun feestlocatie voor een romantisch tochtje over het water naar hun hotel in de stad. Boot sfeervol verlicht, romantisch muziekje erbij. Vraagt de bruid ineens of ik niet een uurtje langer met hen rond kan varen in het holst van de nacht; zo mooi vond ze het."
Op maandagochtend varen de Canal Hoppers door de grachten om zwerfvuil uit het water te halen en te controleren of er nog fietsen in het water terecht zijn gekomen. "Meldingen van fietsen te water geven we door aan het havenkantoor."
Een open sloep van Canal Hopper Delft is te huren vanaf 40 euro per uur inclusief privéschipper voor maximaal acht personen per bootje. Naar wens kan er gezorgd worden voor hapjes en drankjes aan boord. De sloepen liggen in de passantenhaven in de Zuidkolk van Delft, op vijf minuten lopen van het NS Station. De fluistersloepen zijn eenvoudig te reserveren via het online reserveringssysteem op
www.canalhopperdelft.nl.
Wie een stadsgids aan boord wil of speciale vaarwensen heeft, kan een e-mail sturen naar info@canalhopperdelft.nl of bellen met 06 - 22992795 voor een voorstel op maat.