Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Saskia Bodde

De Hoornse Saskia Bodde (41) is initiatiefneemster van de Swim to Fight Cancer, die op 28 augustus in de Schie tussen het Armamentarium en de Oostpoort wordt gehouden.

1. Waarom wilde je bij de Oostpoort worden gefotografeerd?
"Omdat dit één van de mooiste plekjes van Delft is. Als klein meisje uit Delft droom je van trouwfoto's die hier genomen worden. Ook is hier op 28 augustus het keerpunt voor de deelnemers en hoop ik dat hier veel publiek zal staan."

2. Wat is de Swim to Fight Cancer?
"Deelnemers laten zich sponsoren om twee kilometer door de Schie te zwemmen. Na afloop zorgt DJ-collectie Delftse Helden voor een mooi feestje. Op zaterdag 27 augustus vindt in het Sportfondsenbad en Kerkpolder de Jumbo Kidsswim plaats, waarbij kinderen zwemmen voor het goede doel."

3. Je betrokkenheid komt niet uit de lucht vallen...
"Nee, ik heb tien jaar geleden zelf darmkanker gehad, maar ben ervan genezen. Vanaf dat moment ben ik fundraising evenementen gaan organiseren bij SV Den Hoorn. Sinds een jaar werk ik voor Fight Cancer."

4. Dat is een mooi compliment voor je inspanningen...
"Absoluut en ik heb er geen moment over getwijfeld. Ik voel me gezegend en hoop op deze manier mijn steentje bij te dragen om de ziekte de wereld uit te krijgen. Doordat ik zelf kanker heb gehad ben ik extra gemotiveerd om te werken aan een dag waarop iedereen moet kunnen genezen van kanker."

5. Wat heeft ervoor gezorgd dat jij genas?
"Een operatie, een half jaar chemo en heel veel geluk dat de tumor nog niet ver genoeg was. Daarnaast moet je het zelf doen, maar heb ik heel veel steun gehad van de lieve mensen om me heen, vooral mijn ouders. Die steun tijdens en ook na mijn genezing heel belangrijk geweest."

6. Valt het organiseren van zo'n swim mee?
"Van tevoren weet je niet tegen wat voor tegenslagen je op zal lopen. Zo wilden we oorspronkelijk door de grachten zwemmen, maar dat ging niet vanwege de waterkwaliteit. Het zoeken naar bestuursleden ging vrij soepel, sponsoren werven was lastiger. die zijn dan ook nog altijd welkom."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Ik heb een jaar in de gemeenteraad van Midden-Delfland gezeten, maar dat bleek niets voor mij. Ik denk dat Marja van Bijsterveldt de ideale burgemeester voor deze lastige taak is. Ik heb alle vertrouwen in haar."

8. Wanneer is de Swim to Fight Cancer geslaagd?
"Voor mij is hij dat nu al. Ik ben hartstikke trots op de bestuursleden en we hebben al honderdvijftig zwemmers. Meer zijn er natuurlijk altijd welkom, ze kunnen zich opgeven via delft.swimtofightcancer.nl. Als je vóór 10 augustus inschrijft, maak je kans om in het team van Olympisch kampioen Maarten van der Weijden ingedeeld te worden."

9. Wordt dit een terugkerend evenement?
"Die intentie is er zeker. We hebben het dit jaar in de steigers gezet en kunnen leren van wat er goed en minder goed gaat. Wat mij betreft komt er zeker een vervolg. Daarnaast ben ik vanuit Fight Cancer natuurlijk bezig om ook andere acties op te zetten."

10. Is Den Hoorn zo langzamerhand niet de hoofdstad van Fight Cancer?
"Er wordt vanuit Den Hoorn inderdaad veel georganiseerd en dat is prachtig. De organisatie bestaat nu zo'n tien jaar en het eerste officiële evenement vond in Den Hoorn plaats. Inmiddels zijn we ruim anderhalve ton verder en hopelijk hoopt Delft er ook voor warm. De swim lijkt me een mooi begin."