Het hek staat dinsdagavond wagenwijd open. Jan Peter de Wit ziet liever dat deze plek een bewaakte vesting wordt.
Het hek staat dinsdagavond wagenwijd open. Jan Peter de Wit ziet liever dat deze plek een bewaakte vesting wordt. Foto: Onafhankelijk Delft

'Een onacceptabel risico'

DELFT – Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft heeft het College van B en W vragen gesteld over de Het Reactor Instituut Delft. De bewaking hiervan is ondanks de terreurdreiging minimaal en dat moet anders, vindt De Wit.

"Het is belachelijke situatie", vindt het Delftse raadslid. "Toen ik daar van week mijn trainingsrondje deed stond het hek gewoon open. Je kan zo doorlopen en na twintig meter zit je bij de toegangsdeur van de reactor."
-Waarom is dat zorgelijk?
"IS is momenteel de oorlog aan het verliezen. De kans is groot dat Europa straks wordt overspoeld met terroristen. Ik vind dat er bewapende bewakers zouden moeten staan. In Amerika verbazen ze zich erover dat Nederlandse kerncentrales niet bewaakt worden. Die in Delft is een proefreactor. Er liggen radioactieve stoffen, die kun je gebruiken voor een vuile bom. Als je radioactief jodium of cesium gebruikt en in de stad laat ontploffen, is het daar voor eeuwen besmet. De Belgische IS-terrorist Abdeslam had documenten van een Duits nucleair onderzoekscentrum. Juist die proefreactoren, zoals in Delft, worden nauwelijks bewaakt. Een onacceptabel risico. Het is een peulenschil om daar binnen te komen."
-Ben je niet bang dat je mensen op ideeën brengt door het gebrek aan bewaking aan de grote klok te hangen?
"Nee. Vanuit het kalifaat wordt opgeroepen om ons te treffen. Ze roepen sympathisanten op om zulke aanslagen te plegen, ook op chemische fabrieken. Ik breng ze niet op ideeën, dat doet IS. Ik vind juist dat er iets moet gebeuren om te voorkomen dat die ideeën worden opgevolgd. Met al die zelfmoordterroristen vind ik dat dit niet meer kan. Daarentegen wordt de Synagoge aan de Koornmarkt wel door bewapende Marechaussee bewaakt als er een dienst is. Dat is wel een teken dat er ook hier in Delft wel degelijk een hoog dreigingsniveau is."
-Wat nu?
"De bewaking zal niet vanuit de TU Delft worden verzorgd, dus ik heb het College van B en W nu gevraagd om bij het ministerie aan te kloppen en daar aan te geven dat we betere beveiliging willen. Dat is een taak van het Rijk."
-Wat moet er verder gebeuren?
"Daarnaast moet dat hek dicht. Er ligt radioactief materiaal. Hoeveel is geheim, want alles is geheim, maar het hele terrein moet als een vesting beveiligd worden. Het is niet zomaar een onderzoeksinstelling of een onschuldig en ongevaarlijk iets."