Vrijwilliger Gerard van der Sandt duwt de rolstoel van een bewoner van De Bieslandhof voort. (foto: Martijn Linthorst)
Vrijwilliger Gerard van der Sandt duwt de rolstoel van een bewoner van De Bieslandhof voort. (foto: Martijn Linthorst) Foto: Martijn Linthorst

Waar de activiteiten zijn, daar is vrijwilliger Gerard van der Sandt

DELFT – Voor de bewoners van De Bieslandhof worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Ze bekijken samen een film, luisteren naar muziek van een bandje, ze zingen zelf of de ijscoman komt langs.

De verzorging van de bewoners is in handen van de zorgprofessionals van Pieter van Foreest. De begeleiding bij dit soort activiteiten kan plaatsvinden door vrijwilligers, waar Gerard van der Sandt er één van is. "Dit is heel vrolijk en leuk, want je krijgt er veel spontaniteit voor terug", zegt hij er over. "Ik doe dit werk al weer vijf jaar. De aanleiding is de opname van mijn moeder geweest, die hier op de afdeling 2 Oost West moest revalideren na een heupbreuk. Toen heb ik met dit verpleeghuis kennis gemaakt. Bij mijn vervroegd pensioen ben ik mij echt als vrijwilliger op de woensdag en donderdag gaan inzetten. Ik wilde maatschappelijk betrokken blijven en hier, had ik gezien, wordt liefdevol en met respect met de bewoners omgegaan." Een praatje maken, iemand naar één van de activiteiten brengen, een stukje rijden met de rolstoel… Gerard van der Sandt doet het allemaal. "Voor de bewoner die ik onder mijn hoede heb, voel ik mij 100 procent verantwoordelijk", zegt hij. "In principe hoef ik helemaal niets van iemands achtergrond te weten. Ik behandel iedereen hetzelfde. Wel moet je inlevingsvermogen hebben en zelf je grenzen aan kunnen geven. Ik ga bijvoorbeeld niet voor iemand even naar de hier tegenover gelegen supermarkt." Gerard van der Sandt ziet zich nog zeker jaren achtereen in De Bieslandhof aan het werk. "Zo lang ik het lichamelijk volhoud, wil ik de woensdag en donderdag blijven inzetten voor deze bewoners", zegt hij. In De Bieslandhof wonen mensen met dementie en mensen die intensieve lichamelijke verzorging nodig hebben. Daarnaast wordt er ook revalidatie geboden.