Ben Maaskant, de trotse bezitter van een echte houtkachel naar eigen ontwerp.
Ben Maaskant, de trotse bezitter van een echte houtkachel naar eigen ontwerp. Foto: Martijn Linthorst

Trots op... mijn houtkachel

DELFT – De houtkachel in de huiskamer van Ben Maaskant en zijn vrouw levert vooral in de wintermaanden een gezellige sfeer op. De bewoner van de Landschapstraat is best trots op zijn kachel.

En dat is om meer dan één reden. Ben en zijn vrouw Nellie hebben de houtkachel in 1979 laten maken, naar eigen ontwerp. De kachel is gemaakt door Jaap Taanman, een smid in Grootschermer.

Rookkanaal
Ben legt uit: "Inmiddels is de kachel twee keer meeverhuisd, omdat we toch wel een beetje verliefd zijn op ons kacheltje. De laatste keer vanuit Alkmaar. Om het dubbelwandig roestvrijstalen rookkanaal te monteren, moeten telkens gaten van rond 30 centimeter in de verdiepingsvloeren worden geboord en een nieuwe stalen aansluitpijp worden gelast."

Verpakkingshout
Hoe komt de bezitter van deze kachel aan het hout om deze te laten branden? Gewoon door even aan te kloppen bij zijn voormalig werkgever. "Tijdens mijn werkzame jaren verstookte ik verpakkingshout van apparatuur, die bij het magazijn werd afgeleverd", zegt hij. "Na mijn pensionering bestel ik ieder najaar 3 kubieke meter gehakt berkenhout. Dat is genoeg om elk weekend in de winter gezellig de haard aan te steken. Bij een normale winterdag geeft de kachel genoeg warmte af om de woonkamer aangenaam te verwarmen."

Barbecue
Niet alleen in de zomer kunnen Ben en zijn vrouw in de tuin barbecuen, maar ook in de winter, lekker binnen. Ben heeft namelijk een RVS-rooster gemaakt, dat boven het vuur kan worden gedraaid. "In de haard kan een spatscherm worden geplaatst. Het scherm gebruik ik als ik hout verbrand met hars, zoals dennenhout. Hout met hars heeft namelijk de neiging om te spatten. Hiermee voorkom je dat er vonken buiten de haard springen."

Nieuwe bewoners
Nu het huis van Ben en Nellie in de Landschapstraat te koop staat, hebben ze besloten om de kachel te laten staan. Ze weten zeker, dat de nieuwe bewoners er nog veel plezier aan zullen beleven!