De roze sprinkhaan poseert op meerdere foto's, waar menig kenner een blik op wierp.
De roze sprinkhaan poseert op meerdere foto's, waar menig kenner een blik op wierp. Foto:

Geen rosse, wel een bijzondere roze sprinkhaan

DELFT – SKD Kinderopvang kreeg vorige week donderdag wel heel bijzonder bezoek. Op de nieuwe locatie De Vlinderstruijk, aan de Lodewijk van Deysselhof, dook plots een roze gekleurde sprinkhaan op.

Een zoektocht op internet leerde al gauw dat dit een unieke vondst was. De waarneming zorgde ook binnen Delftse natuurclubs voor enige opwinding, want als het daadwerkelijk de enorm zeldzame 'rosse sprinkhaan' was, zou dit de eerste zijn die ooit in ons gebied is gesignaleerd. Ook elders in het land laat de rosse sprinkhaan zich niet tot nauwelijks zien. De afgelopen vijf jaar is er slechts 62 keer één gesignaleerd. En dat was nog in het zuiden van Limburg.
Vanwege het ontbreken van de 'knotsvormige antenneknoppen' ontstaat echter twijfel. Druk wordt heen en weer gemaild. Foto's uitgewisseld. Een sprinkhaandeskundige van de KNNV wordt erbij gehaald.
Die laat weten dat het vermoedelijk een krasser is. De kleur kan worden veroorzaakt door wat de sprinkhaan heeft gegeten, bijvoorbeeld veel zuring, denkt de deskundige. Alsnog bijzonder, zo'n roze krasser. "Ik heb er nog nooit één gezien", reageert Geert van Poelgeest, voorzitter van de KNNV afdeling Delfland.
De roze spinkhaan die geen rosse sprinkhaan blijkt springt inmiddels, na een korte gevangenschap en fotoshoot, weer vrolijk door Delft.