De gemeente met bewoners in conclaaf over het lot van een boom; het poldermodel in het park.
De gemeente met bewoners in conclaaf over het lot van een boom; het poldermodel in het park. Foto: Jesper Neeleman

De Delftse Anne Frank-boom blijft gespaard. Voorlopig

DELFT – Een monumentale boom in het Wilhelminapark zou woensdagmiddag gekapt worden, maar een groep omwonenden stak daar een stokje voor . Na protest en overleg zal een deskundige opnieuw een oordeel vellen.

Door: Jesper Neeleman

Begin deze week brak plots een tak van de boom. Buurtbewoner George Stroomberg ontdekte al gauw dat de gemeente een spoedkapvergunning had aangevraagd. Dat mocht niet gebeuren, dacht hij meteen. "Toen ik dat hoorde werd ik gek. Het is de mooiste boom van het park. Hij houdt geluid tegen, haalt fijnstof uit de lucht, is een broedplaats voor vogels, zorgt voor schaduw – en zo kan ik nog wel even doorgaan." Dus kwam hij in actie. Stroomberg ging te rade bij een boomspecialist. "Die zei dat je 'm niet moet omhakken." Hij mobiliseerde de buurt en kondigde aan woensdag om 4 uur, als de boom gekapt zou worden, de barricades op te gaan. Gemeente Delft bleek gevoelig voor het protest. De boomkapper werd afgebeld. In plaats daarvan kwamen twee mannen tekst en uitleg geven.
De boom is ziek, leggen ze uit. Iets met een zwam, krijgen we half mee. In elk geval: Dat de boom haar beste tijd gehad had, was bij de gemeente bekend. "En waar we in 2012 al bang voor waren, gebeurt nu", legt hij uit. De eerste tak is eraf, er zullen er meer volgen, verwachten ze. De buurt is het er niet mee eens. "Hij kan behouden blijven", roept een man. Een andere aanwezige wijst erop dat er geld zat is, waarbij ook het salaris van de directeur van Werkse! als argument in de strijd wordt gegooid. "De gemeente heeft een verantwoordelijkheid. Dit is een veiligheids-issue", legt de ambtenaar uit.
Dan neemt Geerten Kalter van de Boomstichting het woord. Hij trakteert de aanwezige op een lesje boomkunde. Hij pleit voor meer onderzoek. "Er wordt nu al te snel gezegd: z'n teen ligt eraf, laten we ook z'n kop eraf halen. Ik stel voor dat we er een specialist bij halen." Hierbij moet worden gezocht naar een onafhankelijke professionele specialist, want woensdag lijken vele aanwezigen verstand van bomen te hebben, maar worden totaal verschillende conclusies over het lot van de boom getrokken. "Een boom is als een mens", zegt Kalter. Een man merkt op dat 'ie nog 'goed in het blad' staat. Buurtbewoner Max van Dalen vertelt dat een tak altijd spontaan van een boom kan vallen. Dat heeft 'ie zelf al eens van dichtbij meegemaakt. Kalter legt uit dat je van niet één boom met zekerheid kan zeggen dat er geen tak uitvalt. Als de kruitdampen zijn opgetrokken, reageert buurtbewoner Dick van Oudenbosch dat de boom moet blijven staan. "Dit is de Delftse Anne Frank-boom. Ik ben geen expert, maar als het niet nodig is, zoals sommigen zeggen, zou het zonde zijn te kappen." George Stroomberg is na afloop content met de uitkomst; dat er nog een specialist wordt geraadpleegd. "Misschien wordt 'ie dan alsnog gekapt. Het gaat er niet om wie gelijk heeft, maar dat het goede besluit wordt genomen." Ron Leenheer van de Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier is het met 'm eens. "Als het onder de boom onveilig is, dan is het jammer. Maar hopelijk staat 'ie er nog lang en gelukkig."