Afbeelding
Foto: Jesper Neeleman

Terence van Hutten

Terence van Hutten is een bekende naam in de wereld van de breakdance, al is de 37-jarige Delftenaar nóg bekender onder de naam T-Bone. Met zijn crew House of Styles won hij al meerdere prijzen.

1. Waarom wilde je hier, bij De VAK, worden gefotografeerd?
"De VAK is m'n thuisbasis. Ik geef er breakdance-lessen. Verder vind ik het belangrijk dat mensen weten dat hier, ook nu het een coöperatie is, nog steeds heel veel wordt georganiseerd, ook op het gebied van breakdance en hiphop."

2. Je bent B-Boy. Wat is dat?
"Het staat voor break-boy. Breakdance is één van de vier onderdelen van de hiphop-cultuur. Die bestaat verder uit rap, graffiti en dj's. Breakdance is een dansvorm die is gebaseerd op rotaties en laag bij de grond dansen. Er zijn heel veel stromingen en je kunt er veel in terug vinden, zoals vormen van vechtsport en turnen. Het is eind jaren '70, begin jaren '80 in New York ontstaan en heeft zich van daaruit over de hele wereld verspreid."

3. Waar begint jouw verhaal als B-Boy?
"Ergens in het jaar 1996. Ik kwam toen in Sranti, dat toen nog bij station Delft Zuid lag, in contact met breakdancers uit Delft en Rotterdam. Ik ben met hen gaan trainen en zij namen mij onder hun hoede."

4. Wat vind je mooi aan deze levensstijl?
"De vrijheid. Ik ben selfmade. Dankzij breakdace heb ik m'n eigen pad kunnen bewandelen. Bovendien is het iets dat me goed ligt."

5. Wat heeft het je gebracht?
"Het is de rode draad in m'n leven. Het heeft me op goede en minder goede plekken gebracht. Ik heb er goede en slechte mensen door leren kennen. Door met break bezig te zijn creëerde ik kansen en kwamen vanzelf mogelijkheden naar me toe. Ik ken mensen over de hele wereld. Ik ben één van de organisatoren van King of Kidz, een wereldkampioenschap voor kinderen. Daar doen duizenden kinderen aan mee. Het is tegenwoordig ongelofelijk hoe geweldig goed zij soms al op jonge leeftijd zijn."

6. Wat moeten we ons voorstellen bij de 'slechte plekken'?
"Je bent regelmatig actief in het nachtleven, met alle verleidingen die dat met zich mee brengt. De wereld van drank, drugs en rock 'n roll, ja. Verder kom je als danser op plekken waar anderen niet komen en waar je liever ook niet komt. Zo zijn we weleens met een groepje getinte jongens in Oekraïne geweest, waar je dan te maken krijgt met fascisten."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Zouden de jeugd en de ouderen een hoge prioriteit hebben. De ouderen hebben voor ons de bruggen gebouwd, de jongeren moeten zorgen dat die bruggen blijven liggen. Ik zou meer investeren in beide groepen. Niet alleen op het gebied van dans, maar ook wat betreft educatie, ontwikkeling en invulling van de vrije tijd."

8. Waarom noemen ze je T-Bone?
"Het slaat eigenlijk nergens op. Het was lang geleden in de zomer, we waren ergens aan het skateboarden. Een vriend riep me, toen maakte ik een gebaar met m'n armen breed, wat op de letter T leek. Sindsdien was het T-Bone. De meesten mensen kennen met nu onder die naam. Ik vind het prima."

9. Kan iedereen dansen?
"Iedereen heeft wel een bepaalde aanleg. Maar dans is ook ritme en niet iedereen heeft ritme-gevoel. Dat kun je echter ontwikkelen. Ik heb nog nooit een leerling naar huis hoeven sturen omdat 'ie niet kon dansen. Ik zie er juist de grootste uitdaging in om kinderen die de meeste moeite hebben te leren dansen."

10. Hoelang dans je nog door?
"Totdat artsen tegen me moeten zeggen dat het ècht niet meer kan. Ik heb nog genoeg leuke en grote plannen om m'n werk voort te zetten."