Volg de bordjes met Buurthuis de Boerderij en je vindt een boerderij, maar geen buurthuis.
Volg de bordjes met Buurthuis de Boerderij en je vindt een boerderij, maar geen buurthuis. Foto: Jesper Neeleman

Waar is het buurthuis nou?

DELFT – Wie er hier en in het buitenland op let, merkt dat in Nederland wel erg veel verkeersborden staan. We worden blijkbaar graag gewaarschuwd, of gewezen op bijzonderheden.

Pas op de heuvels, kijk uit voor fietsers, hier niet parkeren, rij geen kinderen aan en de buurtsuper is rechtsaf. Dat valt in de Watersnipstraat in Tanthof wel mee. Eén van de weinige borden die hier staat, wijst ons weg naar Buurthuis De Boerderij. Dit in 1934 gebouwde pand aan de Abtswoude 13 werd in de jaren '80 door de Gemeente Delft gekocht. Bewoners van nieuwbouwwijk Tanthof maakten er jarenlang dankbaar gebruik van als buurthuis.
Hoelang het die functie precies heeft gehad, hebben we helaas niet kunnen achterhalen. Het is zo lang geleden dat de mensen die we het vragen het al niet eens precies meer weten. Toen Delft in 2011 besloot acht van de 23 buurthuizen in de stad te sluiten, werd de boerderij in deze rijtjes al niet meer genoemd. Wel weten we dat Delft het pand vorig jaar verkocht en dat de vraagprijs 495.000 euro was. Het is gekocht door twee gezinnen die het momenteel verbouwen tot twee woonhuizen, vertelt een buurman als we een kijkje nemen. Mochten ze nog een house warming-party gaan organiseren, dan hoeven ze hun gasten alleen maar te melden dat ze bordjes met Buurthuis de Boerderij moet volgen. Staan ze hier tenminste niet voor niets…