Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Maarten Nielsen Gerlach

Maarten Nielsen Gerlach (56) werkte jarenlang als fotograaf vormgever, totdat hij zijn passie in een wel heel bijzondere vorm van kunst vond.

1. Waarom wilde je bij Lu-st worden gefotografeerd?
"Omdat ik het fantastisch vind als jonge mensen hun nek uitsteken en iets ondernemen. Gelukkig zijn er daar in Delft weer heel wat van. Verder ben ik als vriend bij de verbouwing betrokken geweest en hangen hier wat schilderijen van mijn hand."

2. Wat voor kunst maak je?
"Het is digitale kunst, een soort combinatie tussen popart en streetart. Ik bewerk foto's op mijn computer, print die op canvas en bewerk het erna nog met verf. Grappig genoeg is het uit nood geboren, maar is het het leukste wat ik ooit heb gedaan."

3. Waarom uit nood geboren?
"Ik heb 28 jaar voor een bank gewerkt als vormgever/fotograaf. Toen de recessie zijn intrede deed, kon mijn afdeling als eerste vertrekken. Ik ging verder als zelfstandig fotograaf en twee jaar geleden ging ik op deze manier werken. Het verbaasde me dat ik het als eerste zo doe."

4. Waar haal je je inspiratie vandaan?
"Uit alles om me heen, maar ook uit foto- en kunstboeken. Daarnaast gebruik ik veel foto's van graffiti, die ik voornamelijk in de voormalige Irenetunnel heb gemaakt. Dan ging ik eens in de paar weken langs om te kijken wat voor mooie nieuwe pieces er stonden.

5. Een heel Delfts product dus...
"Zeker, maar niet alleen aan de hand van de streetart die ik in mijn doeken verwerk. Ik heb ook veel foto's van Delftse bezienswaardigheden gebruikt en in Het Jaar van Vermeer kon ik natuurlijk ook niet achterblijven. Op mijn website www.nielsengerlach-art.com zijn voorbeelden te zien. Daarnaast is Delft steeds meer een stad om trots op te zijn."

6. Waarom dan?
"Ik heb een tijdje geleden in een Delfts tijdschrift gezegd dat het allemaal wel wat hipper kon. Tegenwoordig zie je dat jonge ondernemers echt hun nek uitsteken met mooie nieuwe initiatieven. Hopelijk gaat de gevestigde orde hierin mee, want zij denken soms dat alles zo wel goed loopt."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik alle politieke partijen opheffen en er één grote club van maken. Op dit moment heeft iedereen zijn eigen agenda, maar wordt wat mij betreft niet voldoende stil gestaan bij waarmee de stad gebaat is."

8. Wat is voor jou het voordeel van digitale kunst?
"Zelf kan ik absoluut geen graffiti maken. Daarnaast is de hedendaagse kunst veel minder dan in vroeger eeuwen aan regels gebonden. Als ik iets niet mooi vind, dan verwijder ik het van mijn computer of kan ik bewerkingen ongedaan maken. Doordat je met foto's werkt, kun je allerlei onderwerpen gebruiken en is elk ontwerp uniek."

9. Wat zijn je ambities?
"Ik acht mijn werk niet geschikt voor musea, dus mijn ambitie is om in zoveel mogelijk huiskamers te hangen. Dat kan denk ik ook wel, want mijn werk is niet belachelijk duur. Verder zou ik het voormalige pand van Vögele op de hoek van de Hippolytusbuurt en Nieuwstraat willen veranderen in een grote expositieruimte waarin al het artistieke talent van Nederland laat zien wat het in huis heeft."

10. Kun je tegenwoordig als kunstenaar nog wel rondkomen?
"Als je commercieel bent ingesteld wel. Ik heb jarenlang op de real estate afdeling van een bank gewerkt en dan weet je wel hoe je iets in de markt moet zetten. Je moet ook niet bang zijn om zo nu en dan iets weg te geven voor een goed doel. Wat dat aangaat hebben de crisis en mijn ontslag alleen maar mooie kansen geboden."