De gevel van uw buitenmuur knapt behoorlijk op van nieuw voegwerk. (foto: Gevelreiniging-weetjes.nl)
De gevel van uw buitenmuur knapt behoorlijk op van nieuw voegwerk. (foto: Gevelreiniging-weetjes.nl) Foto:

Make-over voor de buitenmuur: voegen verwijderen en vernieuwen

DELFT – De buitenmuren van uw woning kunt u een compleet nieuwe uitstraling geven door de voegen te verwijderen en de muren daarna opnieuw te voegen.

Bij het uithakken van voegen gebruikt u een elektrische hakhamer of een hamer en beitel. De elektrische hakhamer maakt op en neer gaande bewegingen en heeft een beitel als kop. U volgt met de elektrische hakbeitel eerst de horizontale voegen: vervolgens gaan de verticale voegen er relatief simpel uit. Bij het uitslijpen van voegen wordt een slijptol gebruikt, liefst met een zuigslang eraan. Voor de slijptol kan een special voegsnijblad worden gebruikt. Het grote voordeel van slijpen is dat het snel gaat. Bovendien is het gemakkelijker om met een slijptol de voeg netjes recht te volgen dan bij een elektrische hakhamer. Een groot nadeel is dat u wel secuur dient te werken en een vaste hand nodig heeft, dit om te voorkomen dat u niet de stenen raakt.
Om kleurverschil in het voegwerk te voorkomen, is het aan te raden om met één partij cement te werken. Tegenwoordig is het mogelijk om te kiezen tussen verschillende kleuren qua voeg. Als u met een gekleurde voeg wilt gaan werken, is het raadzaam om kant-en-klare voegmortel te kopen. Voegmortel is een beperkte tijd verwerkbaar. Maak daarom nooit meer voegmortel aan dan binnen een uur is te verwerken.
Verwijder met een droge borstel het vuil en de stof van de muur. Als eerste voegt u de stootvoeg (verticale voeg). Neem in uw hand een bolletje voegmortel en druk met behulp van een korte voegspijker de voegmortel in de voeg. Als alle stootvoegen gedaan zijn, kunt u beginnen met de lintvoeg (horizontale voeg). Breng de voegmortel op het spaarbord en met het spaarbord net onder de voeg tegen de wand aan. Met behulp van een lange voegspijker drukt u de voegmortel in de voeg. Maak tijdens het voegen van de horizontale voegen steeds een strijkende beweging. Het is aan te raden om roestvrijstalen voegspijkers te gebruiken, om roestplekken op de voeg te voorkomen. Zodra de muur is gevoegd en voldoende is uitgehard, borstelt u de muur met een droge borstel na. Tot slot kunt u de voeg nu gaan nabenevelen, zodat de kans op witte aanslag wordt verkleind en u een sterke voeg krijgt. (Bron: Mijnkluswijzer.nl)