David van Nunen in actie.
David van Nunen in actie. Foto:

David van Nunen rustig en nuchter op koers naar Nederlandse schermtop

DELFT – Derde van Nederland in je eigen sport, terwijl je nog maar twintig jaar oud bent en eerstejaars senior. Schermer David van Nunen heeft 'm dat deze maand geflikt.

Op het NK Schermen in Almere behaalde hij zondag 12 juni een bronzen plak. Sta-in-de-weg voor een hogere klassering was Tristan Tulen, de huidige nummer twee van ons land. Desondanks keerde David beladen met prijzen terug in het Delftse. Hij kreeg namelijk ook nog de KNAS-cup uitgereikt, als overall winnaar van een reeks internationale toernooien in Nederland. En eind mei was hij met de equipe van Delft Fencing Club reeds succesvol, toen deze zilver behaalde op het NK voor teams. Afgelopen week nam David deel aan het EK in Polen. In de individuele categorie heren degen eindigde hij, ondanks sterk spel, als 72e en ging hij niet door naar de volgende ronde. "Met slechts één treffer meer of één tegentreffer minder was ik door geweest", aldus David, die afgelopen vrijdag in teamverband meedeed aan de landenwedstrijd. Bij het ter perse gaan van dit weekblad was nog niet bekend op welke plek het team is geëindigd.
De derdejaars student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft schermt al zijn halve leven: "Mijn vader schermt ook, zo ben ik bij deze sport gekomen. Hij doet het recreatief, ik ben het in competitieverband gaan spelen." David begon zijn schermcarrière met de floret, maar heeft inmiddels de degen opgepakt. Waarom is hij geswitcht? "Omdat schermen met de degen vrijer is, er zijn minder regels. Bij schermen met de floret worden de regels strenger nageleefd en speelt de scheidsrechter een grote rol. Bij het degenschermen heb je als schermer veel meer invloed op de partij, de scheidsrechter is vooral een domeinbewaker hier. Dat bevalt me heel goed."

Efficiënt werken
David is per week gemiddeld twintig uur kwijt aan trainen en het spelen van wedstrijden in binnen- en buitenland. Is dat goed te combineren met zijn studie? "Mijn ervaring is, dat je gewoon zo efficiënt mogelijk moet leren werken. Daar heb je niet alleen bij je studie profijt van. Verder moet je wel eens een beroep doen op de flexibiliteit van docenten en moet er wel eens een tentamen ingehaald of op een ander tijdstip gemaakt worden." Dat hij inmiddels via de TU Delft een topsportstatus heeft gekregen, zorgt ervoor dat hij aanspraak kan maken op begeleiding bij zijn opleiding. Daarnaast heeft hij inmiddels een sponsor gevonden in Real Life Gaming.
Gevraagd naar zijn sterke kanten als schermer, antwoordt David: "Ik blijf rustig en nuchter in stresssituaties. Ik houd hierdoor makkelijk het overzicht tijdens een wedstrijd. Verder kan ik goed tegen mijn verlies. Maar vergis je niet, dat betekent niet dat ik niet wil winnen."
-En hoe zit het met je Olympische droom?
"Het streven is om in 2020 naar Tokyo te gaan. Bij voorkeur in teamverband, want we zijn maar een klein schermland en kunnen in de individuele klasse meestal maar één schermer afvaardigen. Met het nationale team zijn we met z'n vieren, drie deelnemers en één reserve. Dan zijn de kansen op een of meer podiumplaatsen groter."
-Je moet Tristan Tulen en Bas Verwijlen nu nog voor je dulden. Wanneer sta jij op de nummer één positie?
"Dat is een kwestie van tijd. Ik ben jonger dan Tristan en Bas, die qua leeftijd momenteel op hun sportieve top zitten. Ik werk er hard aan om mezelf te verbeteren en de tijd is in mijn voordeel. Hopelijk gooien blessures geen roet in het eten."