Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Cor van den Bos

Cor van den Bos (65) neemt binnenkort, na vierenveertig jaar trouwe dienst, afscheid als beheerder van speeltuin Het Westerhonk aan de Van Bleiswijckstraat, waar zondag het Zomerfeest plaatsvindt.

1. Waarom wilde je in speeltuin Het Westerhonk worden gefotografeerd?
"Omdat dit mijn tweede huis is. Ik ben hier al vierenveertig jaar zes dagen in de week aan het werk. De speeltuin is van maandag tot en met zaterdag geopend van half twee tot half zes."

2. Hoe ben je hier vierenveertig jaar geleden begonnen?
"Ik woonde in een bovenhuis hiertegenover en had een dochter van twee jaar oud. We kwamen hier regelmatig en de toenmalige beheerder, de heer Schellekens, zag het niet meer zo zitten. Mij leek het wel een leuke baan en dat is wel gebleken."

3. Waren de kinderen toentertijd heel anders?
"Tegenwoordig zijn de kinderen wat mondiger. Het is niet zo dat ze brutaal zijn, want ze luisteren over het algemeen hartstikke goed. Wat je wel merkt is dat kinderen meer gewend zijn om met elkaar te spelen dan vroeger. Toen werd er nog weleens iemand buitengesloten, nu niet. Wat wel leuk was, is dat ze me vroeger 'tante Cor' noemden."

4. Wat houdt je werk precies in?
"Ik ben hier om toezicht te houden, maar daarnaast organiseer ik ook verschillende activiteiten. Zo vieren we op zondag 26 juni het Zomerfeest. Ik ben hier vooral om de dagelijkse gang van zaken in de gaten te houden, terwijl er een bestuur is om financiƫle en beleidsmatige zaken en dergelijke te regelen."

5. Wat is er zo leuk aan dit werk?
"Het is gewoon heerlijk hier. Je bent altijd buiten en onder de mensen. Vooral als het lekker weer is, is dat natuurlijk heerlijk. Maar het mooie is dat je ook een band opbouwt met mensen en hier mooie dingen ziet ontstaan. Zo heb ik hier ook relaties tussen ouders zien ontstaan."

6. Wat is je eigen favoriete speeltoestel?
"Dat is zo moeilijk te zeggen, want het zijn stuk voor stuk leuke toestellen. Dit is gewoon een heel unieke plek, waarbij er voor ieder wat wils is. Je hoort veel ouders ook zeggen dat ze het zo bijzonder vinden dat het allemaal van hout is. Dat geeft ze een stuk warmer gevoel."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik organisaties die bezig zijn met het opvangen en vermaken van kinderen niet op hun subsidies korten. Ze doen ontzettend belangrijk werk dat voort moet bestaan. Deze speeltuin is, ondanks dat we al bijna honderd jaar bestaan, in het verleden ook al vier keer bijna wegbezuinigd."

8. Hoe heb je het vierenveertig jaar volgehouden?
"Dat was eigenlijk helemaal geen opgave, want ik ben elke dag met plezier naar mijn werk gegaan. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je onder de mensen bent en dat je je in je werk blijft ontwikkelen. Dat hebben we gedaan door zowel de speeltuin als de evenementen te blijven ontwikkelen."

9. Wat is de grootste uitdaging voor je opvolger?
"Het leuke is dat mijn opvolgster hier vroeger als kind speelde en vrijwilliger is geweest. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat zij contact houdt met de bezoekers en dat ze voldoende vrijwilligers aan de speeltuin weet te binden. Meer informatie daarover kun je vinden op www.speeltuinwesterhonk.nl."

10. Wat ga je met je vrije tijd doen?
"14 juli is officieel mijn laatste werkdag, maar de eerste tijd blijf ik wel om mijn opvolgster in te werken. Daarnaast kan ik wat hobby's oppakken, zoals aerobics en mijn moeder in Meppel bezoeken. Daarnaast denk ik dat ik vrijwilligerswerk ga doen, misschien wel met bejaarden."