Ben Herman geeft het goede voorbeeld. Sinds afgelopen donderdag kunnen de zakken echter ook zonder pasje in de container worden gegooid. (foto: Jesper Neeleman)
Ben Herman geeft het goede voorbeeld. Sinds afgelopen donderdag kunnen de zakken echter ook zonder pasje in de container worden gegooid. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

Pasjessysteem voor containers geen succes

DELFT – Een mislukt experiment, zo zou je de invoering van een pasjessysteem voor vuilcontainers aan de Reinier de Graafweg wel kunnen noemen. Na maanden van rondslingerend afval gingen de containers donderdagmiddag weer open. Ook zonder pasje.

Door: Jesper Neeleman

Het systeem werd in februari ingevoerd. Bewoners kregen een brief en een pasje. Met het pasje konden ze de ondergrondse containers openen. "Maar veel bewoners snapten het systeem niet", vertelt Ben Herman, voorzitter van de bewonerscommissie. "De brief was in het Nederlands opgesteld en er wonen hier heel veel nationaliteiten. Bovendien kampten de containers soms met storingen, dan wilden ze niet open." Wie de afgesloten container niet open kreeg, dumpte z'n afval er vervolgens maar naast. Bewoners zagen maandenlang toe hoe meeuwen en zelfs ratten de etensresten opruimden.

n Lees verder op pagina 3