Enkele mountainbikers zijn het terrein achter de Ikea aan het verkennen.
Enkele mountainbikers zijn het terrein achter de Ikea aan het verkennen. Foto:

Mountainbikers kunnen aan de bak tijdens MTBcupZH-wedstrijd Delft

DELFT – Het bosgebied achter woonwinkel Ikea aan het Vrederustpad is zondag 26 juni het domein van mountainbikers, die in wedstrijdverband hun krachten meten voor de Mountainbike Cup Zuid-Holland (MTBcupZH).

Door: Dennis van den Berg

De MTBcupZH is een in 2015 opgezette mountainbikecompetitie voor Zuid-Holland en omstreken. Sinds het jaar 2005 bestond een dergelijke competitie niet meer, tot het moment dat initiatiefnemers Robert Tas van MBC Dirty Hill uit Bergschenhoek en Jelle van der Neut van RWV De Spartaan uit Rijswijk de handen ineen sloegen en deze nieuwe competitie oprichtten. Op een aantal locaties in Zuid-Holland worden wedstrijden verreden. 26 juni is Delft aan de beurt. In het bosgebied achter Ikea, waar een aantal pittige hoogteverschillen zijn, kunnen mountainbikers de strijd met elkaar aangaan. De organisatie van de MTBcupZH heeft voor dit evenement de hulp ingeroepen van studentenwielervereniging WTOS Delft.
"Het terrein aan het Vrederustpad rond de visvijver is in Delft de dichtstbijzijnde locatie waar men kan mountainbiken, en is dus bekend bij alle mountainbikers in Delft. Ook wordt op deze locatie elk jaar de WTOS regiocross, een cyclocross wedstrijd, gehouden", legt medeorganisator Daan Westerveld van WTOS uit. Robert Tas vult aan: "Door de brede voetpaden waar mountainbiken gedoogd wordt, zijn deze uitermate geschikt om te mountainbiken. De steile klimmen en afdalingen kunnen we goed gebruiken voor de wedstrijden in de MTBcupZH."
De MTBcupZH is opgezet voor beginnende tot gevorderde mountainbikers. Jongens en meisjes vanaf 7 jaar met een goede mountainbike mogen na de aanschaf van een dagkaartje voor de verzekering zonder lid te zijn van een wielerclub gewoon meestrijden in de wedstrijden: dit geldt tevens voor de volwassenen. Volgens Tas hebben de wedstrijden in Delft een apart tintje: "Er wordt gereden in drie minuten-heats van vier deelnemers, van wie de eerste twee doorgaan naar een volgende heat. Omdat het rondje kort is en een BMX-achtig karakter heeft, zullen er spectaculaire inhaalacties te zien zijn. Alle deelnemers en -sters rijden twee rondjes per heat en worden in zeven leeftijdsklassen ingedeeld." De knock-out wedstrijden in Delft tellen mee voor een klassement over de tot nu toe bekende zes wedstrijden, die onder meer worden verreden in Bergschenhoek en Hoofddorp.
Afgelopen week reed Tas samen met leden van WTOS een paar proefrondjes op het parcours over de onverharde paden in het bosgebied. Voor een extra uitdaging worden deze paden 'versierd' met zelfgemaakte, technische obstakels. Tas vertelt verder dat de proefritten nog een ander inzicht hebben opgeleverd: "We kwamen erachter, dat we het bedachte parcours beter in tegengestelde richting kunnen rijden. Dit resulteerde in een snelle afdaling, waar hoge snelheden van 50 kilometer per uur gevolgd worden door een gevaarlijke bocht waarna gelijk steil omhoog gereden moet worden. Hier gaan we zeker spectaculaire acties zien."
Inschrijven kan vooraf via www.mtbcupzh.nl en op de dag zelf. Kinderen rijden gratis; volwassenen betalen 3 euro inschrijfgeld. De eerste wedstrijden starten om 12.00 uur. Publiek bij de wedstrijd is vanzelfsprekend welkom, de toegang is gratis. Meer informatie over mountainbiken in Delft: www.wtos.nl.