Marthe Oost vindt het geweldig om anderen te helpen hun netwerk te vergroten.
Marthe Oost vindt het geweldig om anderen te helpen hun netwerk te vergroten. Foto:

'Belangrijke voorwaarde is dat de motivatie vanuit de persoon zelf komt'

"Ik heb heel lang als vrijwilliger bij een manege voor gehandicapten gewerkt", vertelt Marthe Oost. "De gedachte om iets te doen voor een ander, heeft er bij mij altijd wel ingezeten."

Toen Marthe vorig jaar de oproep zag om mensen via het project 'wie ben ik, wie ken ik' te helpen om hun sociale netwerk te verstevigen, twijfelde zij niet. "Ik ervaar zelf hoe fijn het is met de mensen om me heen. Om met elkaar plezier en lol te hebben in het leven. Als ik andere mensen kan helpen om aansluiting te vinden, help ik graag een handje."
Als 'netwerkcoach' ga je gedurende ongeveer een jaar met iemand met een beperking aan de slag om het sociale netwerk uit te breiden en te verstevigen. Tijdens haar eerste coachingstraject ondersteunde ze een jonge vrouw. "Allereerst gingen we samen aan de slag om haar huidige netwerk in kaart te brengen. Vervolgens kijk je welke wensen of doelen iemand heeft en ontwikkel je een stappenplan om die te bereiken. Een van de zaken die deze vrouw wilde bereiken, was het zoeken naar een baantje. Samen met haar heb ik een sollicitatiebrief en cv gemaakt en haar geholpen met het zoeken naar geschikte werkgevers. Daar was zij heel blij mee. Ze had zelf geen idee hoe ze het allemaal moest aanpakken. Een andere wens was om lid te worden van een dansschool. Samen met haar heb ik gezocht naar leuke dansscholen in de omgeving."
Belangrijke voorwaarde is dat iemand gemotiveerd is om het eigen netwerk uit te breiden. Bij haar huidige deelnemer is die motivatie duidelijk aanwezig, merkt Marthe. "Zij wil héél graag met mij aan de slag om haar netwerk uit te breiden. Een concreet voorbeeld is dat zij van kanovaren houdt maar vanwege haar beperking dit niet alleen kan doen. Samen gaan we dan gericht op zoek naar iemand die samen met haar af en toe in de kano wil stappen. We zijn contact aan het zoeken met verschillende kanoverenigingen in de omgeving. Zelf was zij hier nooit op gekomen. Het is fijn dat je op die manier helpt." Zelf leert Marthe ook van haar werk als vrijwillige netwerkcoach. "Ik heb directe interactie met deze mensen. Ik leer om mogelijkheden te zoeken hoe je mensen met een beperking kunt motiveren om stappen te ondernemen. Dat is, bij deze doelgroep, nieuw voor mij en ik vind het erg leuk."
Voordat je als coach bij iemand wordt ingezet, ontvang je bij MEE Zuid-Holland Noord en Stichting VTV bij een training waarin je handvaten krijgt. Kijk voor meer informatie op www.meezhn.nl/wiebenik, bel Monica van Houwelingen via 06-10744746 of mail naar wiebenik@meezhn.nl.