Een raamhor houdt vliegen en muggen buiten. (foto: Praxis.nl)
Een raamhor houdt vliegen en muggen buiten. (foto: Praxis.nl) Foto:

Met horren houd je ongenode vliegende gasten buiten de deur

DELFT – Iedereen is blij met de zomer, maar niet iedereen is blij met de stroom insecten die in dit jaargetijde opduikt. Wie vliegen en muggen buiten zijn of haar huis wil houden, doet er goed aan om raamhorren te installeren.

Een raamhor kun je eenvoudig zelf op maat maken. Je kunt kiezen voor een zelfbouwsysteem of losse onderdelen. Wat je in ieder geval nodig hebt voor één hor zijn vier aluminium horprofielen, vier kunststof hoeksteunen, gaas, schijfjes om de hor mee vast te zetten, schroeven, een pees, een rolmaat, een potlood, een ijzerzaag, een hobbymes, een metalen liniaal en een kruiskopschroevendraaier. Voor een scharnierende hor heb je ook nog scharnieren, een handgreep, een boormachine met metaalboor en een waterpas nodig.
Bedenk of je de hor in het kozijn ('in de dag') of op het kozijn ('op de dag') wilt plaatsen. Rol- en plisséhorren kun je in het kozijn bevestigen. Niet scharnierende, vaste horren kun je ook op deze manier plaatsen, maar moet je wel weghalen als je het raam open en dicht wilt doen. Scharnierende horren kun je op het kozijn bevestigen, zodat je ze ook na het openen van het raam weer dicht kunt doen.
Meet de binnenmaat van het kozijn. Deze maten kun je aanhouden als je de hor op het kozijn gaat plaatsen. Ga je de hor in het kozijn plaatsen, haal dan van deze hoogte en breedte 4 centimeter af. Zaag de aluminium horprofielen op maat. Bevestig de kunststof hoekstukken in de profielen en klik ze aan elkaar. Is je frame hoger of breder dan een meter, verstevig hem dan met een dwarsverbinding.
Rol het gaas uit over het frame en duw het met een pees in het profiel. Trek het gaas eerst in de lengte strak en dan in de breedte. Snijd de pees af met een hobbymes en het overtollige gaas los van de raamhor. Gebruik bij het afsnijden van het gaas de metalen liniaal, om beschadiging te voorkomen. De pees blijft achter in het profiel. Plaats de raamhor in het kozijn en zet hem links en rechts vast met de bevestigingsschijfjes.
Om een scharnierende vaste hor op het kozijn te plaatsen, boor je met een metaalboor gaatjes van 2 mm in de zijkant van de lange zijde van de hor en bevestig je van alle scharnieren het bovenste deel. Daarna stel je de hor waterpas. Teken de positie van het onderste deel van de scharnieren af op het kozijn en schroef ook deze delen vast. Boor als laatste in het frame gaatjes voor de handgreep en monteer deze. Hang daarna de hor in de scharnieren.
Maak je hor regelmatig schoon met lauwwarm water en een borstel. Gebruik hierbij geen agressieve schoonmaakmiddelen.