Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Richard van Oevelen

Gemeenteraadslid Richard van Oevelen (24) van Pijnacker-Nootdorp studeerde onlangs cum laude af in de Rechtsgeleerdheid en bracht zijn eindscriptie in boekvorm uit.

1. Waarom wilde je voor kantoor- en boekhandel Van Atten worden gefotografeerd?
"Omdat hier mijn afstudeerscriptie 'De provincie in het nauw' te koop is. Uiteindelijk is besloten het in boekvorm uit te brengen en naast diverse juridische boekhandels en webshops is het ook hier te koop."

2. Hoe kwam je op het onderwerp?
"Tijdens mijn werkzaamheden in de gemeenteraad en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, waarin ik één van de vertegenwoordigers van onze gemeente ben, viel me op dat er taken worden opgepakt die ook door de provincies worden uitgevoerd. De universiteit wees uiteindelijk Job Cohen toe als scriptiebegeleider en hij vond het een mooi onderwerp."

3. Waar ontstond je interesse in politiek?
"Als middelbare scholier zat ik al in de jongerenraad, waarbij we onder meer de gemeente hebben geadviseerd in het formuleren van jeugdbeleid. Ik leerde daar mensen kennen, die ik jaren later weer eens tegenkwam. Ik begon als fractiemedewerker bij Gemeentebelangen en ben inmiddels raadslid voor deze partij."

4. Wat is er zo leuk aan politiek?
"Vooral het feit dat je voor mensen dingen kunt bereiken. Je kunt een luisterend oor bieden en burgers een stem geven. Zelf heb ik me bijvoorbeeld ingezet voor een nachtmetro en het hijsen van de regenboogvlag op Coming Out Day. Het leuke aan lokale politiek is dat je makkelijker concrete dingen kunt bereiken."

5. Heb je landelijke ambities?
"Dat valt nog te bezien. Momenteel ben ik nog met een master notarieel recht bezig. Als ik die heb afgerond wil ik eerst een aantal jaar juridische werkervaring opdoen. Ik sluit niet uit dat ik daarna de landelijke politiek in ga."

6. Wat is de belangrijkste boodschap in je scriptie?
"Dat de provincie steeds meer knel komt te zitten. Gemeenten gaan zich op steeds grotere schaal samen organiseren en nemen deels taken van de provincie over. De nadelen daarvan zijn dat de functie van de provincie steeds minder duidelijk wordt en dat beslissingen niet door volksvertegenwoordigers worden genomen."

7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan...
"Als ik wat ouder was, zou ik dat ambt wel ambiëren. Nu vind ik mezelf nog te jong. Maar ik zou vooral heel benaderbaar zijn voor inwoners en proberen de gemeente goed op de kaart te zetten. Daarbij zou ik wel tegemoet willen komen aan de roep om verstedelijking, maar vooral ook waken dat het dorpse, historische karakter niet verdwijnt."

8. Hoe is je boek tot nu toe ontvangen?
"Heel goed. Een vriend van me heeft op www.deprovincieinhetnauw.nl een website voor het boek gemaakt en het is inmiddels overhandigd aan de burgemeester, verschillende wethouders en de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland. De reacties zijn louter positief."
9. Hoe was het om samen te werken met Job Cohen?
"Geweldig. Hij was vanaf het begin enorm enthousiast en heeft natuurlijk een schat aan ervaring. Het was mooi om mijn inzichten daaraan te toetsen. Uiteindelijk was hij vooral ook heel blij dat er een boek kwam over provincies, want dat is ook in de wetenschappelijke literatuur een ondergeschoven kindje."

10. Hoe valt de provincie nog te redden?
"In mijn aanbevelingen heb ik geschreven dat het vooral belangrijk is om een duidelijke afbakening van taken en bevoegdheden van de provincie te maken. Daarnaast zou ik de Provinciale Statenverkiezingen loskoppelen van de Eerste Kamer."