Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Joris van Bergen

Joris van Bergen (73) trad afgelopen maand na zes jaar af als voorzitter van historische vereniging Delfia Batavorum en werd hierbij benoemd tot erelid van de vereniging.

1. Waarom wilde je bij het stadhuis worden gefotografeerd?
"Omdat dit prachtige gebouw voor mij symbool staat voor deze stad door de eeuwen heen. Sinds ik in Delft ben komen studeren, voel ik me nauw verbonden met de stad."

2. Hoe ben je bij Delfia Batavorum betrokken geraakt?
"Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis en in mijn tijd als gemeentesecretaris in Delft kwam ik achter het bestaan van Delfia Batavorum. Ik vond het een mooie vereniging en werd lid, al had ik zelden tijd om me er actief in te mengen."

3. Wat doet de voorzitter?
"Als voorzitter maak je deel uit van het bestuur, dat bestaat uit leden die allen weer een eigen commissie voorzitten. In het bestuur wordt besproken hoe het er bij de verschillende commissies voor staat. De verschillende commissies hebben voornamelijk betrekking op activiteiten, maar we hebben ook een commissie 'Behoud Stadsschoon'."

4. Wat doet die commissie?
"Die commissie bestaat uit zes mensen die actief in de gaten houden wat voor veranderingen er in de stad plaatsvinden. Hierbij wordt gekeken wat de plannen zijn en hoe deze binnen het historische stadsbeeld passen. We zijn dan ook absoluut niet tegen veranderingen, wèl tegen verslechteringen."

5. Hoe wordt hierop gereageerd?
"De reacties van het publiek zijn overwegend positief. Hoe de politiek ertegenover staat verschilt per college. Sommige hebben geen boodschap aan wat we vinden, anderen luisteren geïnteresseerd en weer andere colleges vragen ons naar onze mening. Dat is fijn, want we worden graag gehoord."

6. Wat is de grootste uitdaging voor de nieuwe voorzitter?
"Uit onderzoek dat we hebben gedaan, bleek dat jongeren wel interesse hebben in onze vereniging, maar niet zo snel meer ergens lid van worden. Mijn opvolger zou kunnen denken aan manieren om die groep te binden, net als nieuwe Delftenaren en migranten."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik er heel veel aandacht aan besteden om zoveel mogelijk organisaties te betrekken bij het gemeentelijk beleid en dan niet alleen als het de gemeente goed uitkomt. Het zou mooi zijn als college en ambtenaren weten welke kennis en kwaliteiten er binnen de stadsgrenzen zijn en hoe die zo goed mogelijk aangewend kunnen worden."

8. Wat heb je in vijf jaar voorzitterschap bereikt?
"Het klinkt misschien cliché, maar we doen het met zijn allen. Ik vind het mooi dat in ons lustrumjaar 2015 tachtig jaar oud, volop activiteiten zijn georganiseerd, die ook voor niet-leden zijn bedoeld. Hier hebben meer dan 2200 Delftenaars van genoten. Daarnaast is het ons gelukt om twee mooie boeken uit te geven, een kleine Canon en een grote Geschiedenis van Delft. De Canon was zelfs zo gewild, dat hij al is uitverkocht."
9. Wat waren de hoogtepunten?
"Dat lustrumjaar was mooi. En voor de stad vormen de revival van Museum Prinsenhof en een spoortunnel met een prachtig station de hoogtepunten. Het feit dat de ontwikkeling van de spoorzone niet door kon gaan als gepland is financieel pech, maar het biedt voor de stad goede alternatieven die aanvankelijk uitgesloten waren."

10. En de dieptepunten?
"De Sebastiaansbrug. En dan niet alleen dat het hele proces slecht gemanaged is, maar ook dat er totaal niet naar de omgeving is geluisterd. Er waren alternatieven die veel mooier in het straatbeeld zouden passen, maar die zijn zonder serieus te zijn overwogen van tafel geveegd."