Erwin Stoelinga speelde zelf meer dan vijfhonderd wedstrijden in de hoofdmacht van Wippolder en stoomt nu de B-jeugd, onder wie zijn zoon Delano, klaar voor het grote werk. (foto: Roel van Dorsten)
Erwin Stoelinga speelde zelf meer dan vijfhonderd wedstrijden in de hoofdmacht van Wippolder en stoomt nu de B-jeugd, onder wie zijn zoon Delano, klaar voor het grote werk. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Alphons de Wit

Hoe gaat het met Erwin Stoelinga?

DELFT - Erwin Stoelinga had relatief laat een vaste plaats in het eerste elftal van Wippolder, maar kwam, ondanks omzwervingen bij SEP en Delfia, tot meer dan vijfhonderd wedstrijden voor de hoofdmacht.

Als jongen uit de Wippolder zette Stoelinga zijn eerste stappen op het voetbalveld aan de Schoemakerstraat. "Ik was geen natuurtalent, kwam pas bij de C'tjes in de selectie terecht. Mijn mentaliteit was mijn grootste kwaliteit."

- Wanneer debuteerde je in het eerste?
"Rond mijn zeventiende. Mijn vader was trainer en ik verdenk hem ervan dat hij een paar spelers niet had gebeld, want hij speelde zelf ook mee. Dat kon allemaal makkelijk in de onderbond. Na mijn overstap naar de senioren duurde het, mede door mijn diensttijd, een paar jaar voor ik vast in het eerste stond."
- Met wie speelde je zoal?
"Onder anderen met Rob van der Wees, George Kunz, Mark Rijneveen, Arthur Alberts en Frans van Straaten. Met die lichting vol met echte Wippolderjongens vormden we in 1986/1987 de laatste kampioensploeg van Wippolder tot dit seizoen."

- Ben je altijd bij Wippolder gebleven?
"Nee, op enig moment kreeg mijn vader ruzie bij de club, waardoor ik naar SEP ging. De kantine daar was ontzettend gammel, maar ik heb er een mooie tijd gehad, onder meer met de 'Haakies' en Leo Boer. Vanaf dat moment was ik ook in alle elftallen waar ik speelde eerste keus."

- En daarna?
"Ging mijn vader naar Delfia en volgde ik. Met succes, want we werden meteen kampioen, onder anderen met Ronald Hes, Gerard en Jeroen Gronsveld en Chris Treling. Maar dat bleef bij een paar jaar. Rond mijn zesentwintigste ging ik terug naar Wippolder, want oude liefde roest niet. Ik heb er tot mijn negenendertigste in het eerste gespeeld."

- En toen werd je trainer?
"Ja, Peter van Velzen, één van mijn trainers bij Wippolder, vroeg of ik iets in de jeugd van Oliveo wilde doen. Ik heb daar de B-jeugd getraind en erna ben ik bij Wippolder de A'tjes gaan doen. Verder ben ik met het eerste en tweede elftal van Delft kampioen geworden en ben ik nog even hoofdtrainer geweest bij Wippolder."

- Wat doe je nu nog?
"Ik ben trainer bij de B-jeugd van Wippolder, waar mijn zoon Delano in speelt. We hebben een heel leuk elftal met veel talent. Mijn andere zoon Enrico is dit seizoen kampioen geworden met de C4. Verder voetbal ik in het eerste zaalvoetbalteam van Honselersdijk en ben ik een enthousiast tennisser. Zelf sporten blijft het leukst."