Leden van Mahjongvereniging de Oostpoort zijn aan het spelen in het Gillisgebouw.
Leden van Mahjongvereniging de Oostpoort zijn aan het spelen in het Gillisgebouw. Foto: Dennis van den Berg

Mahjong spelen kan voortaan bij Gillis

DELFT – Mahjongvereniging de Oostpoort is onlangs verhuisd naar het Gillisgebouw aan de Mozartlaan 668. Elke eerste en derde maandag van de maand komen hier voortaan de kleurrijk versierde speelstenen op tafel.

Wie wel 'ns een spelletje speelt op de computer, kent Mahjong. Dit is afgeleid van het gelijknamige spel, dat uit China afkomstig is. "Het tafelspel en het computerspel hebben eigenlijk alleen met elkaar gemeen, dat dezelfde naam en dezelfde stenen worden gebruikt. De regels en speelwijze van het traditionele spel zijn heel anders dan van de computerversie", weet Anja Buurman uit ervaring. Zij kent deze Chinese denksport al sinds haar jeugdjaren en speelt het nog altijd met veel enthousiasme, net als haar clubgenoten van Mahjongvereniging de Oostpoort. "We zijn momenteel met een groep van zestien personen, met wie we op onze speelavonden vier speeltafels van vier personen kunnen vormen. Strategie en geluk spelen een grote rol bij dit spel, dat wereldwijd de meest beoefende vorm van denksport is."
Naast de eigen clubcompetitie speelt een aantal leden van de Oostpoort mee tijdens toernooien in het hele land. De club verzorgt ieder jaar een eigen toernooi in september of oktober bij YES!Delft. Tot voor kort vonden de verenigingsavonden van de Delftse Mahjongliefhebbers plaats in het SILA gebouw aan de Bieslandsekade. Omdat deze locatie ging sluiten, is de Mahjongvereniging op zoek gegaan naar een nieuw clubhuis. Dit werd begin dit jaar gevonden in het Gillisgebouw aan de Mozartlaan, waar sinds april de clubavonden voortaan plaatsvinden. De Mahjongvereniging is blij met het nieuwe onderkomen in de Buitenhof en hoopt dat de groep hier verder kan groeien, zodat binnen afzienbare tijd een vijfde speeltafel permanent gevuld kan worden.
Wie nieuwsgierig is geworden naar Mahjong en hoe het precies gespeeld dient te worden, is welkom om tijdens de verenigingsavonden, elke eerste en derde maandag van de maand, een kijkje te komen nemen. Er wordt gespeeld van 19.30 uur tot 22.15 uur. De ervaren leden leggen u graag de spelregels uit en bieden u gelegenheid om deel te nemen, zodat u zelf het spelplezier van Mahjong ervaart. Kennismaken is gratis: daarna betaalt men 2 euro per avond of 42,50 euro per jaar. Meer informatie is verkrijgbaar via Anja Buurman, tel. 06 - 46225930. Mahjongvereniging de Oostpoort is ook op internet te vinden, via www.oostpoortmahjong.nl of de eigen Facebookpagina.