Golfplaten zijn een populaire dakbedekking voor een schuur, maar bijvoorbeeld ook voor een veranda.
Golfplaten zijn een populaire dakbedekking voor een schuur, maar bijvoorbeeld ook voor een veranda. Foto:

Met golfplaten een degelijk dak bouwen voor schuur of veranda

DELFT – Wanneer u een dakbedekking zoekt voor uw schuur of veranda, komt u al gauw uit bij golfplaten.

Er zijn drie soorten golfplaten: bitumen, pvc en polycarbonaat. De bitumen golfplaat is het sterkst. Het voordeel van pvc of polycarbonaat golfplaten is, dat ze licht zijn qua gewicht en in een transparante uitvoering verkrijgbaar zijn. De transparante uitvoering laat het daglicht door, waardoor u geen donkere ruimte krijgt. Afhankelijk van het doel van het dak, kunt u zelf uw keuze maken.
De latten waarop de golfplaten worden bevestigd hebben doorgaans een afstand van circa 60 centimeter. Dit kan verschillen per type golfplaat dat u gebruikt, maar met een afstand van 60 centimeter zit u altijd goed. Het hout dat u gaat gebruiken voor de draagconstructie van het dak dient wel waterbestendig te zijn. Dit om te voorkomen dat hout krom gaat trekken en vervorming van de golfplaten plaats kan vinden. De draagconstructie van het dak dient minimaal 10 graden te zijn, een afschot van 17 centimeter per meter.
De golfplaten worden in verband gelegd op de draagconstructie van het dak. De golfplaten worden altijd in tegengestelde richting op de draagconstructie gemonteerd. Er bestaan verschillende methodes om de golfplaten te bevestigen. Dit is vaak afhankelijk van het type golfplaat dat u kiest. Voor lichte golfplaten gebruikt men andere bevestigingsmiddelen dan voor zware bitumen golfplaten. U kunt kiezen uit: een spijker met onderring, een speciale nagel met dop, een schroef met combidop en tot slot een houtdraadbout met combidop. De golfplaten boort u voor, zodat u de spijker of schroef kunt aanbrengen op de balken constructie. Bij het gebruik van schroeven is het verstandig iets groter voor te boren in verband met de werking van de golfplaten. Bij het gebruik van bitumen golfplaten hoeft u niet voor te boren. Aan de muurkant en op de eindbalk wordt de golfplaat op iedere golf bevestigd aan de dakconstructie. Bij overlapping in de lengterichting moet u ook iedere golf bevestigen. Bij geen overlappingen in de lengterichting is om de golf bevestigen voldoende. Het is aan te raden om lood of afdichtingsband aan te brengen tussen de muur en de golfplaten. Hiermee zorgt u ervoor dat het waterdicht is. Wanneer u de golfplaten op maat dient te zagen, gebruikt u een scherpe, fijngetande zaag.