Marijke Loof, notaris bij Westvest Notarissen.
Marijke Loof, notaris bij Westvest Notarissen. Foto:

Een erfenis… Wat nu?

Na een overlijden moet er in korte tijd veel geregeld worden, moeten er beslissingen genomen worden. Wie regelt de uitvaart. Wie zijn de erfgenamen. Wie kan en mag de rekeningen betalen. Wat moet met de inboedel, de woning en de andere bezittingen van de overledene gebeuren. En wie mag daarover beslissen. Vragen waarbij Westvest Notarissen u kan helpen. Zorg van u kan wegnemen of overnemen. De notaris bespreekt met u welke zaken op korte termijn geregeld moeten worden en welke nog wel even kunnen wachten.

Wie zijn de erfgenamen?
Als de overledene een testament heeft gemaakt, wijst het testament de erfgenamen aan. Is er geen testament gemaakt, dan wijst de wet de erfgenamen aan. Vaak is duidelijk wie de wettelijke erfgenamen zijn, maar lang niet altijd.
De notaris onderzoekt en stelt vast wie door het testament of door de wet als erfgenamen worden aangewezen, informeert hen over hun positie en adviseert hen over de mogelijkheden om de nalatenschap te aanvaarden of te verwerpen en de gevolgen van hun keuze.
Het is niet verstandig een nalatenschap zonder voorbehoud te aanvaarden zonder dat u zeker weet dat de nalatenschap een positief saldo heeft. Mogelijk wordt u dan opgezadeld met de schulden die de overledene achterliet.
Ook bepaalde gedragingen waarmee u bij derden de indruk wekt dat u erfgenaam bent, kunnen tot gevolg hebben dat u aansprakelijk bent voor de schulden van de nalatenschap.
De notaris adviseert u om de juiste beslissingen te nemen en helpt u verder bij de afwikkeling van de nalatenschap.

Akte van erfrecht
Als duidelijk is wie de erfgenamen zijn, op welke manier zij de nalatenschap hebben aanvaard, wie bevoegd is de goederen van de nalatenschap te beheren en daarover beslissingen te nemen, stelt de notaris de akte van erfrecht op. Met deze akte kunnen de erfgenamen aantonen dat zij erfgenamen zijn en wie namens de erfgenamen bevoegd is de nalatenschap af te wikkelen.
Banken, verzekeringsmaatschappijen en andere instanties hebben deze akte van erfrecht nodig om bankrekeningen vrij te geven en verzekerings- en andere uitkeringen te doen aan de erfgenamen.
Indien tot de nalatenschap een woning (of ander onroerend goed) behoort, is de akte van erfrecht bijvoorbeeld nodig om de woning bij het kadaster op naam van de erfgenaam/erfgenamen te zetten. Als een hypotheek op de woning is gevestigd, zal de bank als hypotheekhouder dit vaak als voorwaarde stellen om de hypothecaire lening voort te zetten.
Westvest Notarissen informeert u over al dit soort zaken.

Wat betekent de notaris nog meer voor u?
Soms komen de verhoudingen binnen de familie op scherp te staan na een overlijden. Ineens zit u samen met de andere erfgenamen aan de 'nalatenschapstafel' en moeten er eensgezind een aantal beslissingen worden genomen. Soms kunnen de emoties hoog oplopen en is het niet eenvoudig om gezamenlijk beslissingen te nemen waar iedereen zich in kan vinden. Ook in zo'n situatie kan de notaris de erfgenamen verder helpen door oplossingen aan te bieden die het mogelijk maken om tot een voor alle erfgenamen acceptabele afwikkeling van de nalatenschap te komen.

Uw notaris, onafhankelijk, onpartijdig en deskundig
Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariƫle zaken, maak dan een afspraak met ons kantoor voor een persoonlijke bespreking via 015 - 219 19 99 of info@westvest-notarissen.nl.
Of kom naar ons inloopspreekuur: u kunt elke maandag, woensdag en vrijdag van 12.00 tot 13.00 uur bij ons aan de Westvest 38 binnenlopen voor een gratis juridisch advies van ongeveer 15 minuten.

Marleen Loof, kandidaat-notaris bij Westvest Notarissen.