Het gemeenlandshuis van Delfland, waar de leiding het algemeen bestuur wèl inlichtte over de afkoopsom aan Delft. (foto: Jesper Neeleman)
Het gemeenlandshuis van Delfland, waar de leiding het algemeen bestuur wèl inlichtte over de afkoopsom aan Delft. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

Oogst van Delfts onderhandelen: 1,2 miljoen misgelopen en een riskant contract

DELFT – Delft heeft een afkoopbedrag van 1,2 miljoen euro laten glippen in de soms heftige onderhandelingen met waterschap Delfland over stopzetting van de grondwaterwinning op het vroegere Gist-terrein.

Door: Henk de Kat

De gemeenteraad werd daarover niet ingelicht. De raad is ook niet geïnformeerd over een brief van B en W aan waterschap Delfland waarin akkoord wordt gegaan met het geheim houden van afspraken over de aanpak van het grondwaterprobleem.
Dit blijkt uit een reconstructie door Delft op Zondag van het kemphanengevecht dat vorige zomer ontbrandde tussen de gemeente en het Hoogheemraadschap van Delfland. De politieke botsing ging om de vraag wie opdraait voor de onvoorspelbare gevolgen in Delft en diverse buurgemeenten, als vanaf volgend jaar langzaam wordt gestopt met het dagelijks oppompen van 28,8 miljoen liter grondwater, omdat de huidige Gist-eigenaar (DSM) die niet langer nodig heeft.
De gemeente voelde zich voor het blok gezet, toen ook Delfland afgelopen zomer liet weten vanaf 1 januari 2016 niet meer te willen meedoen aan de grondwaterwinning. De eerste reactie vanuit het stadhuis: dreigen met een rechtszaak tegen de mede-bestuurder, vanwege 'weglopen voor de verantwoordelijkheden'.
Delfland bood de gemeente in die periode 8,8 miljoen euro aan als afkoopsom. Dat bod sloegen B & W af. Niet lang erna moest wethouder Stephan Brandligt (GroenLinks) tegenover de gemeenteraad bekennen dat een rechtszaak bij nader inzien weinig kans van slagen zou hebben.