De tuin van het Weeshuis der Gereformeerden dat vanaf 1926 aan Oude Delft 137-139 gevestigd was, circa 1930. (foto: P.A. Odijk, Archief Delft)
De tuin van het Weeshuis der Gereformeerden dat vanaf 1926 aan Oude Delft 137-139 gevestigd was, circa 1930. (foto: P.A. Odijk, Archief Delft) Foto:

Getuigen gezocht voor verhalen achter het Weeshuis der Gereformeerden

DELFT - In het voorjaar van 2017 verschijnt een boek over de geschiedenis van de wezenzorg in Delft in het algemeen en het Weeshuis der Gereformeerden in het bijzonder.

In opdracht van de Fundatie van de Vrijvrouw van Renswoude verricht historicus Ingrid van der Vlis dit onderzoek, maar daarbij vraagt zij hulp van lezers van de krant Delft op Zondag.
Zorg voor ouderloze kinderen is van alle tijden; de voorloper van dit Weeshuis stamt al uit de Middeleeuwen. Lange tijd werden wezen opgevangen in het voormalige Sint-Barbaraklooster aan de Oude Delft, nu de sociëteit van studentenvereniging Sanctus Virgilius. Eeuwenlang kregen de kinderen hier hun maaltijden, hadden zij er hun slaapplaats en werden zij er onderwezen.
Door veranderingen in de jeugdzorg voldeed het oude kloosterpand in de twintigste eeuw niet meer aan de juiste eisen. Het Weeshuis liet in 1910 aan het Koningsplein een modern tehuis bouwen, dat echter al snel te groot bleek.
De Delftsche Schoolvereeniging nam dit gebouw over en de wezen keerden terug naar een – kleiner – pand aan de Oude Delft. In 1951 ging het roer helemaal om en veranderde de instelling in een Tehuis voor Werkende Jongens. Twintig jaar later werd nog nieuwbouw betrokken aan de Bieslandsekade, in het Van Renswoudehuis. De omvorming was echter geen succes. De tijd van tehuizen bleek in de jaren '70 werkelijk voorbij en het Weeshuis ging voort als fonds voor jeugdwerk, samenwerkend met de Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude.
Archief Delft bezit vele notulenboeken, rekeningen en andere papieren over het Weeshuis der Gereformeerden. Daarin ontbreken echter nog weleens de persoonlijke verhalen en de gezichten achter de instelling. Foto's zijn er bijvoorbeeld wel van de gebouwen en soms van de regenten. Maar wie er in het tehuis verbleven, wordt meestal niet zichtbaar.
Wie woonden er in het Weeshuis en hoe hebben zij dat ervaren? Hoe zag het dagelijks leven eruit? Om ook deze kant van het verhaal voor het voetlicht te brengen, zoekt Ingrid van der Vlis naar foto's en ervaringen van oud-bewoners en oud-medewerkers van het Weeshuis der Gereformeerden, het Tehuis voor Werkende Jongens en het Van Renswoudehuis. Wie haar kan helpen kan contact met haar opnemen via
contact@tijdelijk.info of telefoonnummer 010-4350680.