De Delftse beeldhouwer Jan van Halderen met het recent verschenen boek over zijn vele beeldhouwwerken. (foto: Jesper Neeleman)
De Delftse beeldhouwer Jan van Halderen met het recent verschenen boek over zijn vele beeldhouwwerken. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Boek geeft mooi beeld van de beelden van Van Halderen

DELFT – Jan van Halderen maakte in zijn leven heel wat beelden. Onlangs kwam een boek uit met daarin een overzicht van zijn werk.

Dat was ongeveer dertig jaar geleden al een grote wens van hem. "Maar het kwam er nooit van. En nu is het er toch gekomen", voegt hij eraan toe. Vriend Lex de Vroedt ging hiervoor naarstig op zoek naar zoveel mogelijk foto's, verhalen en krantenknipsels en maakte hier een boek van, dat Van Halderen dit jaar liet drukken.
Van Halderen begon begin jaren '50 met beeldhouwen. Hij werkte toen op de TU. Boetseren was onderdeel van de studie bouwkunde. Hij bleek er wel talent voor te hebben. Dat viel ook professor Wenkebach op. "Hij was gecharmeerd van mijn beginwerk. Ik heb geen opleiding gehad, maar hij heeft me wel enigszins begeleid."
Jan van Halderen kreeg de smaak te pakken. Hij probeerde vooral het dagelijkse leven uit te beelden. "Omdat er de hele dag van alles om je heen gebeurt. Ik heb een visueel geheugen, dus dat blijft hangen."
Hij maakte ook veel beelden van groepen. "Dat komt, denk ik, omdat ik in de binnenstad opgroeide. De Markt en de Beestenmarkt, plekken waar altijd veel mensen kwamen, waren mijn speelplaats. Ik weet nog dat ik in cafés op m'n buik tussen de mensen lag om sigarenbandjes te zoeken."

Klap op
Soms werkte hij drie maanden aan één beeld, soms was hij 'slechts' twee weken met één beeld bezig. Weer andere keren werkte hij wekenlang aan een beeld om er vervolgens een klap op te geven. Letterlijk. Weg beeld. "Dat is, als je het dan kapot slaat, altijd wel een opluchting." Van Halderen heeft, vindt hij, niet één bepaald meesterwerk gemaakt. "Maar volgens sommige mensen is dat het beeld 'de operatie', een beeld dat jarenlang in het oude Reinier de Graaf ziekenhuis stond."
Hij koestert hier om meer redenen mooie herinneringen aan. "Wenkebach had 'm eens zien staan. Ik was daar niet bij, maar hij had toen tegen een collega gezegd dat hij een mooi vond en vroeg of die collega dat aan me door wilde geven. En dat was een grote meneer hoor, Wenkebach. Een topbeeldhouwer. Twee of drie dagen nadat hij dat compliment gaf overleed hij. Dat blijft dan toch hangen, als zo'n man zoiets over je werk zegt."

Oorlog
Van Halderen heeft weinig tijd in klaslokalen doorgebracht. "Toen de oorlog was afgelopen was ik elf jaar oud. Ik was tijdens de oorlog nauwelijks naar school geweest. M'n vader zat in Duitsland en ik moest de hort op om voor ons gezin eten te gaan zoeken."
Toen hij 14 jaar jong was ging hij al werken. "Achteraf had ik wel naar de academie gewild. Maar goed, ik had toentertijd weinig keus. Uiteindelijk ben ik nog ver gekomen. Ook omdat ik wat geluk had en de goede mensen om me heen had. Ik ben een tijdlang best bekend geweest."
Jan van Halderen heeft het boek in een oplage van 60 stuk laten drukken.
Wie het wil kopen kan contact met hem opnemen via telefoonnummer 015-2135816.