Wethouder Raimond de Prez overhandigt het cadeau van de gemeente aan de voorzitter van DKIJV.
Wethouder Raimond de Prez overhandigt het cadeau van de gemeente aan de voorzitter van DKIJV. Foto: Jesper Neeleman

'Jonkie' DKIJV viert 50-jarig jubileum

DELFT - Sportwethouder Raimond de Prez opende op woensdag 6 april de viering van het 50-jarig jubileum van de Delftse KunstIJsbaan Vereniging (DKIJV). De Sportraad werd vertegenwoordigd door secretaris/penningmeester Guus Heemskerk.

DKIJV werd in 1966 opgericht door enkele fanatieke Delftse schaatsers, die niet langer genoegen namen met het afhankelijk van de grillige weersomstandigheden slechts af en toe kunnen schaatsen op natuurijs. Er waren op dat moment nog niet zo veel kunstijsbanen in Nederland. De dichtstbijzijnde was de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Om daar toegelaten te worden tijdens het uurtje voor KNSB-leden moest men uiteraard lid zijn van een schaatsvereniging. Daartoe werd op 6 april 1966 daarom DKIJV opgericht.
Vervolgens reisde een aantal DKIJV-leden wekelijks per bus naar Amsterdam voor de training. De sportieve resultaten bleven niet lang uit. DKIJV-ers deden mee met EK's, WK's en met de Olympische Winterspelen. Het wereldrecord op de 3000 meter is vier jaar lang in handen geweest van DKIJV-lid Thomas Bos. In de afgelopen 50 jaar heeft DKIJV zich ontwikkeld tot een allround schaatsvereniging met momenteel 440 leden. Je kan er terecht voor shorttracken, langebaan-, kortebaan- en marathonschaatsen. In de zomerperiode vinden diverse voorbereidende trainingen plaats, maar het belangrijkste zijn uiteraard de activiteiten in de winter. Te noemen zijn met name de trainingen van de ruim 150 jeugdleden op de vroege zaterdagavond op de Uithof in Den Haag.
Naast DKIJV-voorzitter Winand de Fraiture werd op 6 april het woord gevoerd door sportwethouder Raimond de Prez. Hij stelde dat Delft een ontzettend sportieve stad is met bovengemiddeld veel sportverenigingen. Vele daarvan bestaan al heel lang en eerlijkheidshalve moet worden opgemerkt dat DKIJV met 50 jaar nog slechts een 'jonkie' is.
De wethouder feliciteerde DKIJV met het haar 50-jarig bestaan, overhandigde – namens Gemeente en Sportraad – een waardebon en opende het jubileumjaar met een klap van de voorzittershamer. Vervolgens verrichtte Guus Heemskerk (secretaris/penningmeester van de Sportraad Delft) de loting van een skeeler- en schaatsabonnement en een prachtig paar SpeersSkate schaatsen. Het komende jaar zullen maandelijks jubileumactiviteiten plaats vinden.