Acht blije vrouwen na de finish van de vrouwen acht, met een boord ook de Delftse Ellen Hogerwerf.
Acht blije vrouwen na de finish van de vrouwen acht, met een boord ook de Delftse Ellen Hogerwerf. Foto:

Twee keer goud en één keer zilver voor roeiers Proteus-Eretes

DELFT - Vier roeiers van Proteus-Eretes mochten afgelopen weekend tijdens de eerste World Cup het rood-wit-blauw verdedigen. En niet zonder resultaat.

De Delftse roeiers wonnen twee gouden medailles, in de vrouwen acht en mannen acht en een zilveren medaille in de vrouwen dubbelvier. De eerste World Cup vond dit jaar plaats in het Italiaanse Varese, waar een groot gedeelte van de wereldtop te vinden was. Nederland was goed vertegenwoordigd met 16 ploegen aan de start. Vier roeiers van de Delftse Studenten Roeivereniging Proteus-Eretes waren onderdeel van deze ploegen waarvan er uiteindelijk dus drie met een medaille naar huis gingen.
Als eerste verscheen de vrouwen dubbelvier met Chantal Achterberg aan de start. Deze sterke dubbelvier won de voorwedstrijd gemakkelijk, maar kende een stroeve start in de finale. De achterstand werd echter steeds meer ingelopen en uiteindelijk werden ze nog knap tweede, vlak achter Polen. Vervolgens was het tijd voor Ellen Hogerwerf met de vrouwen acht om de strijd aan te gaan over de twee kilometer. In de eindsprint schoof de vrouwen acht langs de Canadezen en daarmee behaalden zij een gouden overwinning. Zij pakten al snel de koppositie en veroverden het goud.
Ingmar Klappe, voorzitter van de D.S.R. Proteus-Eretes, is trots op deze prestaties. "Elke internationale wedstrijd waarbij roeiers van onze vereniging mogen uitkomen is natuurlijk bijzonder", reageert Klappe. "We kijken dan ook uit naar de Olympische Spelen aankomende zomer, waar wellicht vijf roeiers van onze vereniging heen zullen gaan." De dubbelvier en de mannen acht zijn al gekwalificeerd, de vrouwen acht moet nog een ticket verdienen op het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat van 22 tot 24 mei wordt gehouden.
Proteus-Eretes heeft ruim 750 leden waarvan ongeveer 60 atleten met topambitie. Op de Olympische Spelen in Londen roeiden vijf leden van Proteus-Eretes, waarvan er twee thuiskwamen met een bronzen medaille.