Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Vincent van der Meer

Vincent van der Meer (36) is voorzitter van de Delftse Reddingsbrigade en won met het masterteam van deze brigade onlangs zilver op het NK Lifesaving voor ploegen.

1. Waarom wil je in zwembad Kerkpolder worden gefotografeerd?
"Omdat dit voor mij de plek is waarom het draait. Ik ben hier op mijn vierde begonnen met zwemmen en heb me later aangesloten bij de Delftse Reddingsbrigade. Ik ben hier elke donderdagavond te vinden."

2. Hoe ben je bij de Delftse Reddingsbrigade terechtgekomen?
"In die tijd zwom ik bij Raket en op mijn elfde waren er toen de opties wedstrijdzwemmen of waterpolo. Ik zag dat allebei niet zitten en ging verder kijken. In mijn zoektocht kwam ik per toeval lifesaving tegen, waarbij je brevette haalde. Bovendien deed ik binnen een maand aan een onderlinge wedstrijd van DRB mee."

3. Wat doen jullie in Delft?
"In de zomermaanden zijn we in het weekend vooral in de Delftse Hout aanwezig en doen we veel preventief werk. Zo brengen we zoekgeraakte kinderen naar hun ouders houden we toezicht en verlenen we EHBO. Daarnaast zijn we aanwezig bij evenementen als roeiwedstrijden en de intocht van Sinterklaas en worden we soms door andere brigades ter ondersteuning gevraagd."

4. Wat houden de wedstrijden in?
"Er zijn twee onderdelen, namelijk zwembad en strand. In het zwembad gaat het vooral om het vervoeren van poppen, het Zwemmend Redden. Daarnaast is er het tweehonderd meter hinderniszwemmen, waarbij je onder hekken door moet. Ook zijn er teamonderdelen. Het kampioenschap is een competitie, waarbij het team met de meeste punten wint."

5. En op het strand?
"Daar gaat het om negentig meter sprinten op het strand, is er een soort stoelendans waarbij je op je buik ligt, moet omdraaien en na een stuk sprinten een stokje uit de grond moet trekken, terwijl er voor één iemand geen stokje is. Ook is er een waterparcours dat je met een board moet afleggen. Het is heel divers."

6. Wat is de volgende wedstrijd?
"In september wordt in Nederland het wereldkampioenschap voor masters gehouden en daar doen we aan mee. Hierbij gaat het om twee dagen zwembad, een rustdag en twee dagen strand. Volgend jaar is het Europees kampioenschap in België en het is de bedoeling dat we ook daar aan deelnemen. We zijn fanatiek, maar willen het vooral ook leuk houden."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik ten eerste een nieuw 50 meterzwembad aanleggen. Daarnaast zou ik het bewegingsonderwijs, waaronder ook de zwemles op school ondersteunen. Sport in algemene zin heeft aandacht nodig. Natuurlijk begrijp ik dat bezuinigen moet, maar doe het wel op een verstandige manier."

8. Zijn jullie met de tweede plaats niet te goed voor Delft?
"Nee, je moet het ook in perspectief zien. In de leeftijdscategorie boven 30 doen we landelijk bovenin mee; aan de wedstrijd deden vijf ploegen mee. Bij ons speelt plezier ook een belangrijke rol. We hebben binnen de vereniging wel een jong iemand die tot de nationale top behoort."

9. Heb je weleens een leven gered?
"Nee, gelukkig niet. Dat klinkt misschien paradoxaal, maar ons doel is om gevaarlijke situaties te voorkomen. Ik ben blij dat ik nog nooit actief heb moeten redden, maar ik ben er wel voor opgeleid."

10. Heb je nog tips?
"Ga nooit in je eentje het water in en houd altijd je eigen zwemvaardigheid in acht. Met andere woorden: word niet overmoedig. Zelf zijn we ook weleens moe en dan ontwijken we hoge golven. Geniet dus in het water, maar wees je ook bewust van de gevaren."