De organisatie van de wandeltochten, met van links naar rechts Joop Bommelé, Jeanette Smit, Frans Paap en Jan Holierhoek.
De organisatie van de wandeltochten, met van links naar rechts Joop Bommelé, Jeanette Smit, Frans Paap en Jan Holierhoek. Foto: Jesper Neeleman

Geen zin om te rennen? Wandelen kan óók tijdens Golden Tenloop

DELFT – De Trompper Optiek Golden Tenloop staat bekend al hardloopevenement, maar gaat ook al jaren gepaard met een wandeltocht. Die krijgt dit jaar een bijzonder bevrijdingstintje.

Door: Jesper Neeleman

Frans Paap behoort samen met Joop Bommelé, Jan Holierhoek en Jeanette Smit tot de werkgroep die de Runnersworld Golden Tenloop wandeltochten organiseert. Afgelopen drie jaar bedacht Frans Paap de routes. "Dat is niet heel lastig", vertelt de 63-jarige Delftenaar. "Ik kijk altijd goed om me heen om te zien wat leuke plekken zijn. Verder moet er onderweg een rustpunt zijn. Vorig jaar was dat bij tennisvereniging DTB, dit jaar rusten deelnemers van de 20 en 30 kilometer bij Molen De Vang in Nootdorp. Deelnemers van de 10 kilometer kunnen rusten bij het Rieten Dak."
Dit jaar gaan de wandelingen, op de 5 kilometertocht na, richting het Bieslandse Bos en De Balij. "Onze regio leent zich goed voor wandeltochten", vindt Frans Paap. "Er zijn altijd voldoende mogelijkheden om linksaf en rechtsaf af te slaan en het lukt elk jaar weer om andere routes te verzinnen." De Trompper Optiek Golden Tenloop en de bijbehorende wandeltochten zijn dit jaar op 5 mei, als het Hemelvaartsdag èn Bevrijdingsdag is. "Alle routes gaan daarom langs het Verzetsmonument aan de Nieuwe Plantage." Hier kunnen deelnemers dan, als ze dat willen, letterlijk en figuurlijk even stilstaan.
Zelf heeft hij alle routes nu al meerdere keren gelopen. "Ik plan de routes op een kaart, maar door ze vervolgens zelf te lopen ontdek je herkenningspunten die in de tekst kunnen worden vermeld. Bovendien zie ik die wandeling meteen als mooie training voor de Vierdaagse van Nijmegen, die ik van de zomer voor de elfde keer ga lopen."
Paap is zelf een fervent wandelaar. "Het leuke aan wandelen is dat je lekker buiten bent. Het is lichamelijk niet heel zwaar, dus je kunt het ook op latere leeftijd nog prima doen. En je hebt er weinig voor nodig: alleen een paar goede schoenen."
Inschrijven voor de verschillende wandelingen die rond de Trompper Optiek Golden Tenloop op 5 mei worden georganiseerd kan via www.goldentenloop.nl of op de dag zelf vanaf 08.30 uur voor de deur bij Runners World, aan het Oosteinde 235. Voor hardlopers die deze dag de 5 of de 10 kilometer willen lopen, is de voorinschrijving sinds afgelopen vrijdag gesloten. Deelnemers van de 1 en de 2,5 kilometer kunnen nog op de dag zelf inschrijven. Verder is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers. Interesse? Kijk ook in dat geval op www.goldentenloop.nl.

In de stemming
Wie alvast in de stemming wil komen, kan dit weekend meelopen met de voorjaarstocht die de Wandelsportvereniging Speeltuin Bomenwijk Delft zaterdag 16 en zondag 17 april organiseert. Wie 40 kilometer wil lopen kan starten tussen 08.00 uur en 11.00 uur. Wandelaars van de 25 kilometer starten tussen 08.30 uur en 12.00 uur. Wie liever 15, 10 of 5 kilometer wandelt, kan tussen 09.00 uur en 13.00 uur vertrekken vanaf het startpunt: Speeltuin Bomenwijk aan de Beukenlaan 1 in Delft. Deelname kost 3 euro 50 zonder medaille of 5 euro 50 met medaille. Meer info: www.SBD-Delft.nl of 015-2126661.